keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Howard Shore - Amon Hen

Artisti: Howard Shore
Kappale: Amon Hen (2001)
Albumi: The Lord of the Rings: Fellowship of the Ring
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "I tuo i macil."

Tämänpäiväinen sattuman sanelema on jo viikon toinen soundtrack -kappale. Kuten edellinenkin, tämänkinkertainen on puhtaasti elokuvaa varten sävelletty. Kanadalainen Howard Shore on tullut tunnetuksi eritoten soundtracksäveltäjänä jonka tunnetuin työ Sormusten Herra -elokuvatrilogian musiikin säveltäminen varmasti on. Hän sai Kuninkaan Paluussa jopa pienen kameoroolin joka tosin näkyy vain pidennetyssä versiossa.

Olen jo aiemmassa saman levyn kappaleen arvostelussa kehunut Howard Shoren sävellystyön onnistuneisuutta joten sen toistamiseen ei liene tarvetta. Amon Hen on samaa korkeaa tasoa kuin muutkin levyllä olevat kappaleet, ehkä jopa yksi sen parhaimmista. Elokuvatrilogian mieleen tuova toteutus on voimakkaasti läsnä myös tässä kappaleessa. Jos liian monen nykyelokuvan soundtrack koostuu hyvin tehdystä mutta hieman liian varmaan päälle pelatusta sinfoniaorkesteripaisuttelusta, on Amon Hen yksittäisenä kappaleena esimerkki siitä kuinka samoista lähtökohdista voidaan tehdä parempaakin. 

Elokuvatrilogian kappaleissa usein toistuvat teemamelodiat ovat mukana myös Amon Henissä. Nämä kohdat on jätetty sopivan lyhyiksi eivätkä ne häiritse kuten pidempien toistuvien teemojen kanssa voisi käydä. Amon Henissä on mukavasti dynamiikkaa ja sen hillityt kuoro-osuudet kuulostavat juuri sopivilta. Viiden minuutin aikana ehditään käydä läpi monta nousu- ja laskukohtaa. Torvet ja rumpujen pauke ansaitsevat erityismaininnan vaikuttavuudessaan.

Hyvän elokuvamusiikin yksi tunnusmerkki on se että sen kuultuaan haluaa nähdä myös elokuvan. Kieltämättä tämän arvostelun kirjoittamisen aikana ajatus kääntyi usean kerran dvd-hyllyn puolelle. Amon Hen on erinomaista musiikkia elokuvan kanssa tai ilman jota jaksaa kuunnella lähes kymmenen vuotta myöhemminkin.  

Arvosana: 8,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti