maanantai 8. marraskuuta 2010

Michael Kamen - Cerebro

Artisti: Michael Kamen
Kappale: Cerebro (2000)
Albumi: X-Men: Original Motion Picture Soundtrack
Mieleenjäävin lause kappaleesta: Instrumentaali.

Edesmennyt Michael Kamen (tämän levyn kannessa hauskasti nimellä K-Men) oli tunnettu eritoten elokuvasäveltäjänä. Maineestaan huolimatta hän ei ollut ensimmäinen ehdokas säveltämään soundtrackia X-Men elokuvaan vuonna 2000 vaan häntä ennen työhön oli suunniteltu John Williamsia ja John Ottmania.

Ensimmäisen X-Men elokuvan soundtracklevy ei sisällä ulkopuolisilta lisensoituja pop-kappaleita vaan kaikki kappaleet ovat Michael Kamenin käsialaa. Niinpä koko levy niin kuin siltä irrotettu päivän sattuman sanelemakin ovat hyvin tyylipuhdasta elokuvamusiikkia. Elokuvamusiikkia joka on tehty elokuvan ehdoilla, tukemaan ja tehostamaan sitä nousematta liikaa esille. Tällainen kappale on myös Cerebro jolla on pituuttakin vain hieman yli kaksi minuuttia. 

Cerebro alkaa rauhallisella sinfoniaorkesterin jyrinällä johon hiljalleen tuodaan mukaan lisäelementtejä. Orkesterisoitinten lisäksi kappaleessa on myös elektronisia mausteita kokonaisuuden silti pysyessä tasapainoisena. Kamenilla olikin aiempaa kokemusta tyylien sekoittamisesta mm. Metallican kanssa tehdyn S&M -albumin kautta. Kappale on hyvin lyhyt ja se hiljennetään loppuun juuri kun sen odottaisi lähtevän kunnolla käyntiin.  

Näin irrallalaan kokonaisuudesta arvioituna Cerebrolle ei voi antaa parasta mahdollista arvosanaa. Kappale on tehty palvelemaan elokuvaa eikä siinä ole mitään mieleenjäävää tai erityistä. Sen on lujalla ammattitaidolla tehtyä elokuvamusiikkia joka toimii paremmin elokuvan kanssa kuin siitä erillään. Mitään suurempaa heikkoutta kappaleesta on vaikea löytää paitsi ehkä edellä mainittu lyhyys. Hyvin tehtyä elokuvamusiikkia joka tällä tavalla kuunneltuna jää kuitenkin torsoksi.  

Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti