lauantai 27. marraskuuta 2010

Chess - Merano

Artisti: Chess
Kappale: Merano (1984)
Albumi: Chess Pieces
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "O light the heart, that lingers in Merano."

Chess on 1984 ensi kertaa päivänvalon nähnyt musikaali jonka musiikista vastasivat Björn Ulvaeus ja Benny Andersson ja sanoituksista Tim Rice. Vaikka musikaali onkin pyörinyt eri produktioina ympäri maailman näihin päiviin saakka, se ei ole monien mielestä vielä löytänyt sitä parasta muotoaan lavalla. Chessin musiikki on sen sijaan saanut kiitosta alusta asti ja listamenestystäkin on tullut Atlantin molemmin puolin. Musiikalin tarina pyörii kylmän sodan ja shakin ympärillä, romantiikkaa unohtamatta.

Merano on kappaleena oopperaklassistyylinen ja hilpeä. Kyseessä on musikaalin aloitusraita ja sen voikin kuvitella aloittavan musikaalikokemuksen mukavissa merkeissä. Kappaleen nimi tulee pohjois-italialaisesta Meranon kylästä jonne musikaalin alku sijoittuu. Kappaleessa on reipasta mies-, nais- ja kuorolaulua ja jopa vihellyssoolo. Meranossa kuten lähes jokaisella levyn raidalla sinfoniaorkesteriosuuksista vastaa Lontoon sinfoniaorkesteri. 

Chess Pieces on levy jota olen pitkään käyttänyt erilaisten äänentoistolaitteiden koekuuntelussa parin muun vakiolevyn ohella. Merano on yleensä ensimmäinen kappale jota koekuuntelussa käytän ja se onkin mielestäni varsin sopiva kappale ensivaikutelman saamiseen oli sitten koekuuntelussa kaiutin, vahvistin tai vaikkapa äänikortti. En ole äänentoiston ammattilainen, mutta tiedän että koekuuntelu on hyvä tehdä tutulla musiikilla ja mielellään samankaltaisella mitä itse eniten kuuntelee.

Meranon vahvuus edellämainitussa käytössä ja kappaleena yleensäkin on sen helppo lähestyttävyys. Minunkaltaiselleni pop-musiikin ystävälle puhdas klassinen on tiettyjä klassikkoja lukuunottamatta hieman hankalasti lähestyttävää ja sama pätee myös useimpiin musikaaleihin. Merano on iloinen olematta liian höpsö, hauska muttei huumorimusiikkia ja ennen kaikkea hyvin tehtyä musikaalimusiikkia joka toimii ilman lavashowtakin. Merano on kuin aurinkoinen aamu jolloin tuntuu siltä kuin mikään ei voisi mennä vikaan.       

Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti