lauantai 20. marraskuuta 2010

Mike Oldfield - Shadow on the Wall

Artisti: Mike Oldfield
Kappale: Shadow on the Wall (1983)
Albumi: Crises
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Treat me like a criminal, just shadow on the wall."

Mike Oldfieldin uran monista tyylisuunnista saamme tänään tutustua rokimpaan puoleen kun sattuman sanelemaksi tuli Moonlight Shadowin jälkeinen single Shadow on the Wall vuodelta 1983. 80-luku lienee ollut hankalaa aikaa progressiivisemman Oldfieldin ystäville sillä hänen levynsä olivat tuolloin huomattavasti popimpia kuin esimerkiksi Tubular Bells tai Incantations. Levy-yhtiö Virgin toivoi Oldfieldilta kaupallisempia levyjä mutta haluaisi myös pitää vanhat fanit joten ratkaisuna oli levyttää toiselle LP:n puoliskolle yksi pidempi teos ja täyttää toinen puoli lyhyemmilla pop-kappaleilla. Tämä kaava toimikin varsin hyvin Crises albumilla jolta tämänkin päivän kappale on.

Oldfield lienee kuullut 80-luvulla suosiossa ollut hardrockia ja päättänyt itsekin tehdä hieman rokimman kappaleen levylleen. Ajatus ei ollut huono sillä Oldfield on aina ollut hyvin pätevä kitaristi jolla on selkeästi tunnistettava persoonallinen soundi. Shadow on the Wall sisältääkin varsin mukavan kuuloista kitarointia joka sopii hyvin yhteen kappaleen laulaneen Roger Chapmanin vahvan ja rosoisen äänen kanssa. Mielestäni Oldfield on aina osannut valita sopivat laulajat levyilleen eikä hän itsekään ole hassumpi vokalisti silloin harvoin kun on itse mikrofonin taakse astunut. Kappaleen muhkeat kasarirummut kuulostavat maukkailta. 

Ainoa kysymys minkä kappale minussa välillä herättää on se yrittääkö kappale liian kovaa ollakseen rankka? Chapmanin laulusuoritus lähestyy hetkittäin rajaa jolloin se voisi mennä hieman yli dramaattisuudessaan. Mutta toisaalta hektisempinäkin hetkinä laulu sopii yhteen kappaleen soitannan kanssa joten vastaus on omalla kohdallani ei. Kappale kertoo vangitun ihmisen kohtelusta ja kuulustelusta. Tähän teemaan laulun ahdistunut ja tuskaisa tunnelma sopii hyvin. Shadow on the Wall todistaa että Oldfieldista on muusikkona moneksi. Omat musiikilliset harharetkensä hänenkin uralleen ovat toki osuneet, mutta tässä tapauksessa rokataan komeasti. 

Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti