torstai 18. marraskuuta 2010

Sam the Sham and the Pharaohs - Wooly Bully

Artisti: Sam the Sham and the Pharaohs
Kappale: Wooly Bully (1965)
Albumi: Good Morning Saigon
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Wooly bully, wooly bully."

Mitä voi odottaa bändiltä jonka tyylilaji on tex-mex rock 'n' roll? Ainakin jotakin erikoisen kuuloista pohjoismaisiin korviin. Ja juuri sitä tarjosi Sam the Sham and the Pharaohs kappaleellaan Wooly Bully vuonna 1965. Kappale on monella tapaa erityinen ja merkittävä. Wooly Bully oli ensimmäinen amerikkalainen miljoonamyyjä ns. britti-invaasion aikaan. Lisäksi kyseessä on yksi parhaiten menestyneistä singleistä Amerikassa joka ei ikinä saavuttanut ykkössijaa. Kappale sai jopa Billboardin "Number One Record of the Year" -nimityksen vaikka jäikin ilman edellämainittua ykkössijaa.

Muistan Wooly Bullyn lapsuudestani jolloin luulin että kertosäe kuuluu: "Bule-bule, bule-bule, bule-bule." Kappaleen Wooly Bully on itseasiassa puhveli tai sitten bändin laulajan Sam the Shamin kissa joka antoi nimellään inspiraation kappaleelle. Tuskimpa tämä kappale kuitenkaan syvällisen sanoituksen vuoksi on jäänyt klassikkona elämään. Kappale alkaa paremmin kuin hyvin "uno, dos, one, two, tres, quatro" alkulaskennalla ja tämän jälkeen kappale svengaa alusta loppuun asti kuin tanssikärpäsen pureman saanut puhveli.

Wooly Bully on koko vähän alle kahden ja puolen minuutin kestonsa ajan menevää keinutusta joka saa pään keinumaan puolelta toiselle ja jalan taputtamaan lattiaa. Erikoismaininta täytyy antaa myös menevälle urkusoundille. Tällainen kappale päätyisi ehkä hyvin helposti huumoribiisien kategoriaan, mutta itse en sitä laskisi niihin kuuluvaksi vaikka hyvin vallattomasta meiningistä kyse onkin. Letkeä meininki tai edes pieni hassuttelu ei tee kappaleesta automaattisesti vitsiä. Sillä Wooly Bully ei ole vitsi vaan ehtaa rokkia joka tuottaa hyviä fiiliksiä kuulijalleen.  

Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti