torstai 25. marraskuuta 2010

Mike Oldfield - The Millennium Bell

Artisti: Mike Oldfield
Kappale: The Millennium Bell (1999)
Albumi: The Millennium Bell
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Huaca pacha mama."

Erilaiset suuret merkkivuodet ja vuosipäivät ovat saaneet usein myös niille omistettuja levyjä tai biisejä. Mike Oldfield päätti juhlistaa vuosituhannen vaihtumista The Millennium Bell albumillaan vuonna 1999. Albumin nimi on tietenkin viittaus hänen tavaramerkkiinsä eli Tubular Bellsiin ja vuosituhat sanaan. Levyn jälkimmäisempi puolisko esitettiin Berliinissä muutaman tunnetumman Oldfield -hitin kera uudenvuoden aattona vuosituhannen vaihtumisen alla ja paikalla kuuntelemassa oli arviolta noin 500 000 katsojaa. Konserttitaltiointi julkaistiin myöhemmin nimellä The Art In Heaven Concert.

The Millennium Bell ei ole helppo biisi arvioida, sillä se on The Millennium Bell -albumin viimeisenä raitana samalla kokoelma koko levyn teemoista. Samalla se on toki albumia ennen kuulemattomalle hyvä näytepala koko levyn sisällöstä. Jos pidät päivän sattuman sanelemasta pitänet myös koko albumista ja päinvastoin.   

90-luvun jälkimmäisellä puoliskolla Oldield oli majaillut monta vuotta Ibizalla ja saanut vaikutteita paikallisesta dj- ja dancemusiikkiscenestä. Nämä vaikutteet kuuluvat myös The Millennium Bell -kappaleessa jonka sovittamisessa oli mukana Ibizalla vaikuttanut DJ Pippi. Elektronisempien soundien lisäksi mukana on myös orgaanisempia elementtejä kuten Oldfieldin kitara ja mukavan kuuloinen naiskuoro. Hieman Robert Miles -tyylinen kosketinmelodia kuuluu kappaleen parhaisiin kohtiin. 

Kappale tuntuu pituuttaan lyhyemmältä vaikka 7:37 ei vielä mikään mammuttimainen kestoaika olekaan. Kärsivällisyys palkitaan lopussa kun tahti kiihtyy raivoisaksi Oldfieldin kitaran piiskaamana. Pidän The Millennium Bell -kappaleesta kokonaisuutena. Se on kuin 90-luku joka sulautti paljon eri tyylisuuntia ja vaikutteita yhteen ennakkoluulottomasti. Tarvitaan hyvä kokki jotta hyvin erilaisista aineksista saadaan harmoninen kokonaisuus ja tämä keitos maistuu hyvältä vaikka millennium buumi on jo mennyt muisto.

Arvosana: 8,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti