tiistai 9. marraskuuta 2010

Savage Garden - To the Moon and Back

Artisti: Savage Garden
Kappale: To the Moon and Back (1996)
Albumi: Savage Garden
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "If love was red then she was colour blind."

Australialaisbändi Savage Garden joka koostui kaksikosta Darren Hayes ja Daniel Jones nautti suurta menestystä lyhyeksi jääneen uran aikana. Ensimmäinen levy Savage Garden möi 18 miljonaa kappaletta ja toinen albumi Affirmation 13 miljoonaa. Yhtye lähetti aikoinaan demon 150 eri levy-yhtiöön ja vain yhdestä näytettiin vihreää valoa. Oiva esimerkki siitä että tuleva menestysbändi on joskus hyvin vaikea tunnistaa etukäteen.

To the Moon and Back alkaa sykkivillä syntetisaattoreilla ja avaruusaluksen lähtölaskentaäänillä. Pian mukaan tulevat rummut, kitara, basso ja Darren Hayesin laulu. Kyseessä on kappale joka tuntuu albumiversion 5:41 pituutta lyhyemmältä mikä on yleensä hyvä merkki. Varsinkin kun biisi kulkee eteenpäin tasaisen hidasta rytmiä kuin VR:n junat pikkupakkasella. Mutta tietynlainen pidättyväisyys ja maltillisuus sopivat hyvin kokonaisuuteen. Tällöin pienemmätkin kokokohdat tuntuvat suuremmilta kuin ovatkaan.

Kärsimyksen syitä on monenlaista ja kappale kuvaa rakkauden puutetta ja vieraantumista maailmasta. On vaikea tuntea mitään jos ihmisestä on tullut turta ja kuoreensavetäytyvä. Mutta niin kauan kun haaveet pitävät toivon pinnalla jaksaa vielä jotenkin puskea eteenpäin. Tasaisesti kulkeva musiikkitausta antaa hyvin tilaa sanoituksen mukaville kielikuville.   

To the Moon and Back on mielestäni yksi Savage Gardenin parhaista kappaleista. Aivan mestariteos -tasolle se ei yllä, kertosäe voisi olla tarttuvampikin mutta kappaleen vahvuus onkin tasaisessa hyvyydessä. Äänimaailman luomisessa on onnistuttu hyvin ja sanoituksessa on monia mukavia pikku koukkuja joista kappaleen jää mieleen. Ehkäpä australialainen alakulo ei ole suomalaisellekaan vierasta vaikka maat sijaitsevatkin maapallon vastakkaisilla puolilla.   

Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti