tiistai 23. marraskuuta 2010

Ace of Base - Mr. Replay

Artisti: Ace of Base
Kappale: Mr. Replay (2010)
Albumi: Golden Ratio
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Hey Mr. Replay, I like your inner vision."

Viikko saa jatkoa toisen paluun tehneen ysäridancebändin muodossa. Ace of Basen Happy Nation albumi rikkoi myyntiennätyksiä vuonna 1993 ja oli kaikkien aikojen eniten myyty debyyttialbumi yli 20 miljoonan kappaleen myynnillään. Moisen startin jälkeen oli vaikea tuottaa muuta kuin pettymyksiä kun kakkoslevy The Bridge myi "vain" 5 miljoonaa kappaletta. Kolmaskin levy ylsi vain miljoonanmyynteihin mutta neljännen albumin jäätyä paljon huonompiin lukemiin yhtye päätyi määrittelemättön mittaiselle tauolle.

Ace of Base teki paluun vuonna 2010 kahden uuden laulajattaren vahvistamana jotka tulivat Berggrenin sisarusten tilalle. Alkusyksystä 2010 julkaistua All For You -singleä seurasi Golden Ratio albumi jolta tämän päivän sattuman sanelemakin on. Golden Ratio noudattaa albumina hyväksi havaittua kaavaa: jotakin vanhaa, jotakin uutta, jotakin sinistä ja jotakin lainattua. Naislaulajat ovat uusia, samoin soundeja on päivitetty tähän päivään. Samalla kuitenkin vanhoja tuttuja Ace of Base -elementtejä on säilytetty jotta bändi kuuloistaisi omalta itseltään. Jotakin sinistä on puolestaanVision of Blue -kappale. Kun puhutaan lainatusta niin bändi lainaa oikeastaan takaisin niitä dancesoundeja joihin he ovat itse olleet aikoinaan antamassa vaikutteita mm. Lady Gagan kautta.      

Mr. Replay edustaa sitä vanhaa ja tuttua reggaevaikutteista Ace of Base dancea. Lex Marshall lähetti laulunäytteen Ace of Baselle ja varmaan yllättyi itsekin kun kuuli että bändi haluaa rakentaa kappaleen hänen lähettämänsä materiaalin ympärille. Marshallin letkeä sanailu toimiikin kappaleessa oikein hyvin. Lisäksi kappaleessa ääneen pääsevät bändin uudet naislaulajat Clara Hagman ja Julia Williamson unohtamatta alusta asti mukana ollutta Ulf Ekbergia. 

Kyllähän ruotsalaiset ovat aina osanneet popsoppansa keittää makeaksi ja Mr. Replay ei tätä stereotypiaa riko. "Nananana" ja "o-o-ooo" -lauluosuudet osoittavat juuri sitä häpeämätöntä helppojen mutta toimivien juttujen käyttämistä kappaleiden mausteena josta ruotsalaiset tunnetaan niin hyvässä kuin joskus pahassakin. Kyllähän tämä kolisee minunlaiselleni jonka Ace of Base koukutti kuuntelemaan musiikkia eräällä luokkaretkellä loppukeväästä 1993. Mutta jääköön se tarina toiseen kertaa ja todettakoon että Ace of Basen paluu on mielestäni hieno juttu ja Mr. Replay on piristävä kappale jonka reggaepoljento toimii jopa marraskuussa.

Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti