torstai 4. marraskuuta 2010

Aikakone - Opettelen salaa

Artisti: Aikakone
Kappale: Opettelen salaa (1996)
Albumi: Pophitit 1995-2003
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Tahtoisin oivaltaa seurauksia tapahtuneista, tarkoituksen todellisen tilanteista lukemaan."

Aikakone oli kotimaisen dancemusiikin kaupallinen keihäänkärki 90-luvulla. Yksikään heidän aikalaiskilpailijoistaan ei saavuttanut meillä vastaavanlaista menestystä ja myöhempien kokoelmalevyjen hyvät myyntimäärät osoittavat että he ovat jättäneet pysyvän jälkensä kotimaiseen musiikkihistoriaan. Kokonaisuus oli parempi kuin osiensa summa minkä huomaa Sanin vaisuhkoksi jääneestä soolourasta tai Maki Kolehmaisen hittivainun terävyydestä Aikakoneen ulkopuolella vaikka pieniä välähdyksiä entisestä suuresta onkin aika-ajoin nähty. 

Yksi voimallisimmista tavoista millä musiikki voi tehdä yksittäiseen ihmiseen vaikutukseen on saada kuulija samaistumaan kappaleeseen. Sillä hetkellä kun kuulija saa ahaa -elämyksen ja alkaa löytää yhtymäkohtia itseensä tai elämäänsä on voimakas kontakti saatu syntymään. Ehkä joskus tälläiseen efektiin pyritään tietoisesti, mutta varmasti usein se tapahtuu myös sattumalta. 

Opettelen salaa on itselleni edellämainitun kaltainen kappale. Se julkaistiin singlenä loppuvuodesta 1996 ja muistan aluksi vierastaneeni sitä koska se ei ollut yhtä menevä kuin suurin osa Aikakoneen sinkuista sitä ennen. Usein käy niin etten aluksi kuuntele kappaleen sanoja, mutta hiljalleen aloin kiinnittää niihin huomiota. Ehkäpä silloiselle lukiolaiselle kappaleen sanoitus henkilöstä joka yrittää oppia asioiden syyt ja seuraukset tarjosi paljon yhtymäkohtia. Vuosien varrella Opettelen salaa oli se Aikakoneen kappale jonka useimmiten poimin kuunneltavaksi heidän suurimpien hittiensä sijaan.

Varsinkin Aikakoneen kahden ensimmäinen albumin monet kappaleet olivat teemallisesti tai tunnelmallisesti avaruudellisia. Ainakin itselleni Opettelen Salaa tuo mieleen kellumisen avaruudessa jossa itse on liikkumaton ja ympärillä loistaa loppumaton tähtimeri. En tiedä johtuuko tämä mielikuva Sanin äänestä ja hänen persoonallisen kuuloisesta tavastaan artikuloida joka tuo hieman mieleen 50- ja 60-lukujen naislaulajat. Tai ehkäpä syynä on hyvin synteettisen kuuloinen jopa hieman Depeche Mode -henkinen äänimatto jonka usein yhdistän avaruuteen.

Opettelen salaa olisi ilman samaistumistakin hyvä kappale mutta se on minulle mahdoton arvosteltava niin että saisin pudotettua sen vaikutuksen pois. Eikä pidäkään, jos jostakin biisistä tulee ihmiselle osa hänen elämänsä muistojen soundtrackia, siitä kuuluukin pitää.  

Arvosana: 8,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti