tiistai 12. lokakuuta 2010

Howard Shore - The Bridge of Khazad-dûm

Artisti: Howard Shore
Kappale: The Bridge of Khazad-dûm (2001)
Albumi: Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring OST
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Lu! Lu! Lu!"

Kahden ensimmäisen Taru Sormusten Herrasta elokuvan soundtrackit tuovat minulle paljon muistoja mieleen. Vuodenvaihteen 2003-2004 ympärillä kirjoitin opinnäytetyötä ja kymmenen sivun jälkeen iski kirjoitusblokki. Vaikka kuinka istuin tietokoneen edessä päivästä toiseen niin lisätekstiä ei syntynyt. Kevään takaraja alkoi lähestyä ja tekstiä piti saada lisää. Ja epätoivoiset ajat vaativat epätoivoisia tekoja.

Sitten päätin eliminoida kaiken taustamelun kuuntelemalla kirjoittamisen aikana repeatilla kahden ensimmäisen Sormusten Herra -trilogia elokuvien soundtrackejä. Valitsin nuo kaksi levyä koska niissä oli vähän laulua ja paljon energiaa. Näiden kahden levyn voimin tekstiä alkoi tulla ja sain palautettua opinnäytteeni valvojalle viimeisenä mahdollisena takarajapäivänä ja valmistuin koulusta. Olen siis noille kahdelle levylle paljon velkaa vaikka täytyykin tunnustaa että sain niistä moneksi vuodeksi ehdottoman yliannostuksen.

The Bridge of Khazad-dûm on komean mahtipontista fantasiasoundtrack musiikia. Se alkaa kaikille leffatrilogian nähneille tutulla voimamelodialla. Tämän jälkeen orkesteri pauhaa voimallisesti vuorotellen niin mieskuoron kuin lopun lapsilaulajankin kanssa. Howard Shore teki tässä kohden parasta fantasiaelokuvamusiikkia sitten Basil Poledouriksen.

Kuinka hyvin The Bridge of Khazad-dûm toimii jos se irrotetaan elokuvayhteydestään? Moinen ajatusleikki on itselleni lähes mahdoton, sillä kappale synnyttää kuunnellessa päähäni kuvavirtaa elokuvasta ja sitä katsomaan pääsemisen jonottamisesta lähes 30 asteen pakkasessa.

Mutta uskon silti että The Bridge of Khazad-dûm olisi minulle mieleen oleva kappale vaikka kuulisin sen nyt esimerkiksi Spotifyn satunnaisradiokuuntelussa ensi kertaa. Toki se silloin olisi varmaankin vain "mukavan kuuloista soundtrack tyylistä klassista". Ehkä ei kuitenkaan ole viisasta rankaista musiikkia siitä että se on tehty taiten jotakin tiettyä tarkoitusta varten. Elokuvan ääniraidan tehtävä on palvella kokonaisuutta ja niin tämäkin kappale tekee. Päivän kappale on minulle muutaman vuoden kuuntelukarenssin jälkeen hyvänkuuloista musiikkia, elokuvan kanssa tai ilman.

Arvosana: 8,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti