maanantai 25. lokakuuta 2010

Agnetha Fältskog - När du tar mig i din famn

Artisti: Agnetha Fältskog
Kappale: När du tar mig i din famn (1979)
Albumi: My Love My Life
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Men när du tar mej i din famn."

Agnetha Fältskog piti ruotsinkielistä soolouraansa yllä myös Abban huippuvuosien aikana. Tämänpäiväinen kappale tehtiin ns. uutena biisinä hänen 10 år med Agnetha -kokoelmalleen joka julkaistiin 1979. När du tar mig i din famn oli suuri hitti Ruotsissa pysyen useita viikkoja Svenkstoppen listan ykkösenä. Englanninkielinen versio (The Queen of Hearts) kappaleesta julkaistiin vuonna 1998, sekin kokoelmalevylle.

Agnetha ei säveltänyt aktiiviuransa aikana niin paljon kuin olisi mahdollisesti voinut mikä on harmi. Abballe hän sävelsi vain yhden biisin (Disillusion) antaen tilaa Bennyn ja Björnin sävellyksille. Lahjoja hänellä olisi luultavasti ollut enempäänkin, esimerkiksi kuinka moni on 16-vuotiaana säveltänyt 80 000 kappaletta myyneen hittisinglen? (Jag var så kär) 

När du tar mig i din famn on lämmin balladi. Se ei ole kovin erilainen kuin Abban vastaavan ajanjakson tuotokset laulukieltä lukuunottamatta. Toki siitä puuttuu Frida laulamasta taustoja mutta se ei ole tämän kappaleen kannalta olennaista. Vaikka ruotsintaitoni ovat varsin heikot, kappaleen sanat tulevat silti hyvin ilmi siitä miten ne lauletaan. Tuntuu siltä kuin tunteikas laulu selittäisi ymmärtämättä jääneiden sanojen merkitykset. Toisaalta eihän suurin osa suomalaisista ymmärrä italiankielistenkään kappaleiden sanoituksista kovin paljoa mutta se ei estä niitä menestymästä. 

Tämäntyyliset kappaleet ovat mielestäni olleet aina Agnethan vahvinta osa-aluetta. Hieman haavoittuvainen ja tunteikas tulkinta on ominta Agnethaa vaikkakin tällä kertaa onnellisia sävyjä on hieman enemmän kuin hänen sävellyksissään yleensä. Pidän pienestä annoksesta maanläheisyyttä joka on kappaleessa läsnä. Kappaleen suurin vahvuus ovatkin monet yksittäiset pienet asiat. Agnethan tulkinta on näistä ehkä vahvin mutta myös kertosäe ja melodia ovat toimivia. Tarkemmin ajatellen kyse lienee kuitenkin tasaisen hyvästä kokonaisuudesta. Kappale on mukava balladi joka on laulettu hyvin ollen myös kohtalaisen tarttuva. Voisi ehkä jopa sanoa että kyseessä on hyvin "ruotsalaisella" tavalla hyvä kappale. Eikä minulla tässä tapauksessa ole mitään sitä vastaan.  

Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti