lauantai 23. lokakuuta 2010

Carpenters - We've Only Just Begun

Artisti: Carpenters
Kappale: We've Only Just Begun (1970)
Albumi: Singles 1969-1981
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Sharin' horizons that are new to us."

Karen ja Richard Carpenter ovat varmasti yksi pophistorian menestyksekkäimistä sisarusduoista. Tarkan hittivainun ja erinomaiset sovittajan lahjat omaavat Richard muodosti eteerisen kaunisäänisen Karen siskonsa kanssa kaksikon joka hallitsi listoja etenkin 70-luvun ensimmäisellä puoliskolla. Pienen laskukauden jälkeen Carpenters teki paluuta 80-luvun alussa kun Karen menehtyi anoreksian aiheuttamaan sydänkohtaukseen. Carpentersin musiikki on jäänyt elämään ja heidät tullaan varmasti muistamaan yhtenä popmusiikin suurista.

We've Only Just Begun soi alunperin pankin tv-mainoksessa. Richard Carpenterin kuullessa kappaleen hän kiinnostui siitä välittömästi ja onnekseen tunnisti kappaleen laulajan ja sai sitä kautta yhteyden säveltäjiin. Ei hassumpi tapa löytää bändilleen yksi heidän suurimmista ja tunnetuimmista hiteistään. Kappaletta soitetaan paljon häissä ja siitä on tehty runsaasti covereita. Karen ja Richard itse olivat sitä mieltä että kyseessä on Carpentersin tunnuskappale.

Hiljaa-Kovaa-Hiljaa-Kovaa -kaava on ollut käytössä monissa pop ja rock kappaleissa ja vaikka Carpenters ei koskaan ollutkaan kaikkein äänekkäin bändi, se on löytyy myös tästä biisistä. Kappale on sovitettu täydellisesti ja varsinkin laulusuoritukset harmonioineen ovat ehdotonta huippua. Rauhallisen alun jälkeen kertosäe pääsee täydellisesti oikeuksiinsa ja kuulostaa suuremmalta kuin onkaan. Kappale kertoo vasta yhteen muuttaneen nuorenparin onnellisen yhteiselämän alusta ja ruusuisista tulevaisuudenkuvista. Mustia pilviä ei näy eikä niitä kaivatakaan.  

We've Only Just Begun on niitä kappaleita joita kuunnellessa tuntuu siltä kuin niihin olisi onnistuttu vangitsemaan palanen parempaa aikaa. Lapsuuden viattomat onnelliset päivät, nuoruuden huuma, ensirakkaus ja nostalgia. Kaikki nuo ja paljon muuta tulee mieleen tästä kappaleesta ja Carpentersin tuotannosta yleensäkin. Realisti voisi aina kyseenalaistaa käsityksen siitä että ennen asiat olisivat olleet paremmin, mutta fiilistelijä heittäytyy tälläiseen täysillä mukaan. Ja niin heittäydyn minäkin, lähes joka ainoa kerta.
Arvosana: 8,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti