lauantai 9. lokakuuta 2010

Dido - Thank You

Artisti: Dido
Kappale: Thank You (1998)
Albumi: No Angel
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "It reminds me that it's not so bad, it's not so bad."

Joskus kappaleen tie hitiksi voi olla varsin mutkikas kuten päivän kappaleen kohdalla kävi. Alunperin Thank You julkaistiin Sliding Doors -elokuvan soundtrackillä vuonna 1998 ilman sen suurempaa menestystä. Kun sitten Eminem käytti Thank Yousta otettua samplea kappaleessa Stan vuonna 2000, nousi alkuperäinenkin kappale suureksi hitiksi. Harvinainen esimerkki siitä että joskus hittikappaleen pohjana ollut samplaus voi auttaa alkuperäisteoksestakin hitin.

Didossa on artistina jotakin erityistä siinä mielessä että hänen iloisimmassakin kappaleessaan on aina silti haikeutta ja surumielisimmässä kipinä positiviisuutta ja toivoa. Thank You osuu jälkimmäiseen määritelmään. Kappaleen sanoituskin kertoo henkilöstä jonka elämässä lähes kaikki muu on huonosti mutta rakas ihminen on elämän valopilkku. 

Laulun muu toteutuskin on rakennettu samankaltaisen maanläheisyyden ympärille. Tahti on rauhallinen, akustinen kitara, piano ja ehkä jopa bongorummut komppaavat Didon kuulaanrauhallista ääntä. Mukana on myös hienovaraisia elektronisia tehosteääniä äänimaailmaa täydentämässä. Pääpaino on kuitenkin Didon äänellä ja sitä myöten sanoituksella. 

Thank You on kappale niihin hetkiin jolloin arki ja kiire painavat päälle ja tarvitaan pientä annosta positiivisuutta piristykseksi. Tiedän että kaikkien ihmisten luonteille itsensä piristäminen tämänkaltaisten kappaleiden avulla ei sovi, mutta luulen että monen suomalaisen luonteenlaatuun kyllä. Ja tämänpäiväisen kappaleen sanoma positiivisten asioiden löytämisestä murheiden keskeltä sopiikin hyvin näin maailman mielenterveyspäivän (10.10.) aattona. 

Arvosana: 8,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti