Kappale: Turn Around (2001)
Albumi: The Lords of Mystery
Mieleenjäävin lause: "The screen behind the mirror, the voice and the snake."
Pitkään random playn arpaa vältellyt yhtyeprojekti pääsee käsittelyyn romanialais-saksalaisen Michael Cretun Enigman tullessa tällä kertaa valinnan kohteeksi. Kovin paljon levyhyllystäni ei Enigmaa löydy vaikka pidänkin New Age musiikista tietyssä määrin ja tiettyjen biisien kautta. Kokonaisvaltaisesti genre ei kuulu suurimpiin suosikkeihini, mutta se kaikessa 90-lukumaisuudessaan soveltuu hyvin kirsikat kakusta kuunteluun.
Minulle ei ole väliä sille miten musiikki on tehty; oli kyse sitten täyssynteettisesta tai orgaanisemmasta soundista niin loppujen lopuksi se mikä kuulostaa hyvältä on hyvää musiikkia. Ehkä vain musiikissa tarkoitus pyhittää keinot.
Turn Around julkaistiin ainoana singlenä vuoden 2001 Enigman kokoelmalevyltä Love Sensuality Devotion: The Greatest Hits. Itse kokoelmalevy myi kelvollisesti (700 000 kpl), mutta Turn Aroundista ei tullut hittiä ja se jäi tilastoihin vain muutamassa maassa. Yllätyin lukiessani että Enigman albumeita on myyty 70 miljoona kappaletta, mutta toisalta genre oli 90-luvulla hip ja Enigma sen keihäänkärkiartisteja. Kannattaa toki huomioida, että tuosta 70 miljoonasta 12 miljoonaa on pelkästään Sadeness (Part I) singlen myyntejä.
Turn Around on omalla tavallaan sopiva kokoelmalevyn uudeksi biisiksi sillä se solahtaa Enigman singlebiisien sekaan vaivattomasti. Biisistä on ehkä tarkoituksellisestikin kuultavissa pieniä viittauksia Enigman muihin kappaleisiin. Ainakaan pyörää ei oltu yritetty keksiä uudestaan. Mukana on häivä Gregoriaanista kuoroa, muttei kansanmusiikkisampleja vaan soundimaailma on hyvin synteettinen. Ehkäpä biisistä puuttuu tiettyä orgaanisuutta, mitä juuri samplatut gregoriaaniset kuorot tai kansanlaulut toivat moniin muihin Enigman kappaleisiin. Elektroninen panhuilu sentään käväisee välillä äänessä jos projektin tavaramerkeistä puhutaan.
Pääosa Turn Aroundin vokaaleista on hyvin voimakkaasti efektoitua toisin kuin välillä äänessä oleva naisääni, joka saattaa kuulua vielä tuolloin Michael Cretun puolisona olleelle Sandra Cretulle. Koetin etsiä varmistusta asialle, mutta en sellaista ainakaan itse löytänyt. Paremmin tietävät voivat mainita valehtelivatko korvani vai eivät. Efektoitu laulu sopii genreen joten en ole sitä vastaan.
Saan Turn Aroundista takaumia vähiten pitämästäni Mike Oldfield albumista Tr3s Lunasista. Hyvin synteettinen äänimaailma suunnilleen samalta ajalta ja suunnilleen saman aikakauden teknologialla toteutettuna. Yhdistävänä tekijänä kadotettu inhimillinen kosketus. Soundillisesti Turn Aroundissa on toki muutama tyylikäs yksityiskohta, kuten todella muhkea orch hit nostatus. Parhaimillaan new age musiikki vie kuulijansa mielimatkalle eksoottisiin paikkoihin, mutta tässä tapauksessa matka on ikkunattomassa sukkulassa, jonka seinien läpi kuulee välillä jotakin mielenkiintoista mitä ei pääse näkemään tai kokemaan. Ei TNT:tä aivoille kuten sanoitus antaa ymmärtää eikä edes sädepuikko.
Arvosana: 5,0/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti