maanantai 6. syyskuuta 2010

Vacuum - Icaros

Artisti: Vacuum
Kappale: Icaros (2000)
Albumi: Culture of Night
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Eagles on solid air, put their trust in the atmosphere, riding on heavens high.

Vacuum on meillä varsin tuntemattommaksi jäänyt elektronista poppia soittava bändi ruotsista. Joku saattaa ehkä muistaa radiosoittoa 1996 saaneen I Breathe:n. Alunperin Vacuum oli Army of Loversin jälkeinen Alexander Bardin projektibändi. Kahden ensimmäisen albumin aikainen Vacuum oli hyvin korkealentoinen ja aiheeltaan avaruudellinen ja historiaa luotaava. Bardin jätettyä bändin vetovastuun ottivat vokalisti Mattias Lindblom ja jo aiemmin mukana ollut Andreas Wollbeck. Samalla musiikillinen suunta muuttui maanläheisemmäksi niin soinnuiltaan kuin aiheiltaan, vaikka bändi säilyttikin elektronisen suuntauksensa..

Icaros on tuon murroskauden jälkeinen ensisingle. Siinä on mukana vielä hieman vanhan Vacuumin mahtipontisuutta ja historiallispohjaista kerrontaa. Kaikkien tuntema tarina Ikaroksesta on kappaleen sanoituksen pohjana. Mukavan kuuloinen syntikkasoundimatto kuljettaa kappaletta eteenpäin ja Lindblomin vahva ja sävykäs ääni kertoo tarina ihmisen ikiaikaisesta haaveesta irrota maan kamaralta. Kun kappaleessa kerrotaan lentevistä linnuista, äänimaailma visualisoi lentävät linnut automaattisesti kuuntelijan mieleen. Ilman sanojakin kappaleessa olisi ilmavuutta ja lentämisen tuntua.

Kappale sopii hyvin kuvastamaan Vacuumin Bardin lähtemisen jälkeistä tilanne: sen testaamista miten bändin siivet kantaisivat ilman aiemmin päävastuun kantanutta jäsentä? Toisin kuin Ikarokselle kävi, Lindblomin ja Wollbeckin siivet eivät sulaneet vaan he ovat tuottaneet monta hyvin menestynyttä kappaletta monille kansainvälisille tähdille ja jopa Tarja Turuselle. Vacuum on heille kuitenkin se pääasiallinen ulostulokanava sellaiselle musiikille josta he itse eniten pitävät. Ja siitä hyvä esimerkki on myös tänä päivänä valituksi tullut Icaros.

Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti