sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Jean Michel Jarre - Equinoxe Part 5

Artisti: Jean Michel Jarre
Kappale: Equinoxe Part 5 (1978)
Albumi: The Essential Jean Michel Jarre
Mieleenjäävin lause kappaleesta: Instrumentaali

Jean Michel Jarre on yksi pisimmän uran tehneistä mainstream konemusiikkiartisteista. Hänellä oli takana jo vuosikymmen erilaisia projekteja ja levytyksiäkin ennen läpimurtoaan (Oxygene). Tämänkertainen sattuman sanelema kappale on alunperin hänen toiselta suurelle levy-yhtiölle levytyttämältään albumilta Equinoxe joka jatkoi Oxygenen viitoittamalla tiellä. 

Koska Equinoxe -albumin teema oli yhden ihmisen päivä aamusta yöhön, osunee Part 5 sinne puolen päivän jälkeiselle ajalle. Kappale alkaa ukkosen äänillä ja sen jälkeen alkaa syntetisaattoreiden pulputus ja niiden luoma rytmi sykkimään tasaisesti eteenpäin. Ehkä kappale kuvaa sateen alta pois kiirehtivää urbaania cityihmistä, tai ainakin omat mielikuvat ohjaavat sellaiseen. suuntaan. Äänimaailma on hyvin raikas ja ilmava, mitään raskaampia tai synkempiä elementtejä ei tuoda alun salamoinnin (jota  videoversiossa ei kuulu) jälkeen enää mukaan.

Analogisyntetisaattoreiden rapeat ja raikkaat soundit sekä Jarren kyky luoda yksinkertaisia, mutta silti mielenkiintoisia melodiakulkuja ovat Equinoxe Part 5:n suurinmmat ansiot. Kappaleesta kuuluu tekemisen ilo ja se on tyyliltään sellainen, jonka voisi kuvitella olevan jossakin vanhassa urheilukoosteessa. (Chariots of Firea ei voi sentään käyttää ihan joka ainoa kerta). Equixone Part 5 on mukava muisto ajalta jolloin Jarre oli vielä merkittävä uutta musiikkia luova artisti eikä vain spektaakkelimaisia livekonsertteja pitävä kulttihahmo.

Arvosana: 6,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti