keskiviikko 22. syyskuuta 2010

John Fred & His Playboy Band - Judy In Disguise (With Glasses)

Artisti: John Fred & His Playboy Band
Kappale: Judy In Disguise (With Glasses) (1967)
Albumi: The 60's
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Lemonade pie with band new car." 

"Jos kopioit niin kopioi parhailta.", sanotaan usein. Sama pätenee myös parodioimiseen kuten John Fred & His Playboy band teki tehdessään The Beatlesin kappaleesta Lucy in the Sky With Diamonds parodiaversion. Samalla tosin bändi sai päälleen yhden hitin ihmeen leiman ja lisämenestys jäi tämän ykköshitin jälkeen tulematta. Mutta kuinka usein on parodiaversio pudottanut parodioitavan bändin ykkössijalta? Judy In Disguise pudotti Beatlesien "Hello,Goodbyen" ykköspaikalta, ei mikään pieni saavutus. 

Judy In Disguise sisältää samankaltaiset tajunnanvirtasanoitukset kuin esikuvansa mutta ilman psydeliaa joka on korvattu purkkapopilla. Kappale on hyvin iloluontoinen, huoleton ja sanoitukset istuvat tajunnanvirtamaisuudessaan hyvin kokonaisuuteen. Rytmisektio ansaitsee erityismaininnan; varsinkin basisti tekee loistavaa työtä. Bassot sykkivät iskevästi ja syvältä rumpalin svengatessa kuin muuli.

Judy In Disguise on ansiokas ja hyvin tehty biisi, parodiana tai ilman. Se kuulostaa hyvin 60-lukumaiselta ja on niitä kappaleita joiden kuuntelu vie ajassa taaksepäin. Se on niitä kappaleita joita kuunnellessaan ajattelee että ennen maailma oli yksinkertaisempi ja viattomampi paikka. Ehkä totuus on toinen, sillä menneisyys tuntuu aina nostalgiselta ja nykyaika itsestäänselvyydeltä.

Mutta palatakseni itse kappaleeseen, Judy In Disguise on lajissaan yksi parhaista parodiabiiseistä sillä se ei kuulosta aivan liian päinvänselvästi esikuvaltaan ja pystyisi seisomaan omilla jaloillaan vaikka Beatles ei olisi ikinä Lucy In The Sky With Diamondsia tehnytkään. Lucy ja Judy ovat kuin serkukset joilla on paljon yhteistä mutta molemmat ovat silti selvästi omia persoonallisuuksiaan.    

Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti