keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Mike Oldfield - Five Miles Out

Artisti: Mike Oldfield
Kappale: Five Miles Out (1982)
Albumi: Five Miles Out
Mieleenjäävin lause: "Five miles out, just hold your heading true."

Mitä erilaisimmat asiat voivat inspiroida muusikoita kappaleita sävellettäessä ja mikä olisi sen parempi inspiraation lähde kuin omat kokemukset? Lentämisestä innostuneen Mike Oldfieldin yksityiskone joutui pahan myrskyn kouriin eikä pahin mahdollinen lopputulos ollut kaukana. Oldfield onnistui taiteilemaan koneensa lopulta turvallisesti maahan ja onnellisena loppuna tapahtumat synnyttivät vuonna 1982 ilmestyneen Five Miles Out -levyn nimikkokappaleen. Tästä alkoi Oldfieldin 80-luvun kaupallisesti menestynein ajanjakso jota kesti Islands -albumiin asti.

Five Miles Out ei ole minulle kappaleena helppo lokeroitava. En tiedä kutsuinko sitä progeksi kuten wikipedia väittää mutta pelkkä rock tuntuisi tässä tapauksessa jotenkin lattealta. Five Miles Out on kuitenkin rokimmasta päästä Oldfieldin tuotantoa monessakin mielessä. Kappaleen tarina myrskyn silmään joutuneesta koneesta ei jää pelkästään sanoituksen kerrottavaksi vaan myös musiikki raivoaa, mylvii, kutsuu apua, menettää toivonsa ja päättää vielä jatkaa taistelua niiden mukana. Vocoderisoitu Oldfieldin ääni vuorottelee Maggie Reillyn aina yhtä miellyttävän laulun kanssa. Muhkeat rumpusoundit sopivat kappaleeseen erinomaisesti eikä kaiken paisuttelun keskellä ole unohdettu rauhoittua hetkeksi mikä onkin Oldfieldille tyypillistä. Hän on aina ymmärtänyt dynamiikan päälle musiikissaan.

Oma suosikkiaikakauteni Oldfieldin tuotannosta osuu vuosiin 1982-1989 ja Five Miles Out edustaa hyvin juuri tuota aikakautta. Mutta oli ajanjakso mikä tahansa, Oldfieldilla on musiikon yksi tärkeimmistä ominaisuuksista: tunnistettava oma soundi. Ja juuri sitä kunnon Oldfieldiahan tämä on. Aineksia on paljon mutta ne ne valittu huolella ja yhdistelmä tarjoaa monipuolisen auraalisen kuunteluelämyksen. Tämän kappaleen kera myrskyn silmä on hyvä paikka.

Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti