maanantai 17. tammikuuta 2011

Turmion Kätilöt - Pakanamaan kartta

Artisti: Turmion Kätilöt
Kappale: Pakanamaan kartta (2008)
Albumi: U.S.C.H!
Mieleenjäävin lause: "Kylmä hiki ja vapisevat kädet, tarve ohjaa alitajuntaa."

Tahdon tehdä tunnustuksen: En ole koskaan saanut ns. rock- tai heviherätystä. Siinä missä jotkut kuuntelivat esim. Kissiä ja Waspia jo ala-asteella ja pian ilmestyivät ensimmäiset Iron Maiden ja Metallica farkkutakkiset tyypit minusta ei koskaan tullut rokkaria tai hevaria. Kun viimeistään lukiossa tuntui että varsinkin suurin osa miespuolisista kääntyi jonkin sortin raskaamman musiikin kuuntelijoiksi tulin ajatelleeksi että itse pop-musiikin ystävänä edustin enemmän alternativea kuin he. Vuosien varrella musiikkimakuni laajentuessa olen toki poiminut rusinat niin rock- kuin heavypullasta. Metallista varsinkin industrial metal on ollut genrenä itseäni eniten kiinnostava. Pidin Turmion Kätilöistä jo heti Teurastaja -singlen kuultuani. Yhtye ei ota itseään liian vakavasti mutta ei putoa silti huumoribändikategoriaan.

U.S.C.H! on Turmiön Kätilöiden kolmas albumi joka alun perin julkaistiin levy-yhtiökiistojen vuoksi ilmaiseksi netissä. Myöhemmin levy toki sai fyysisenkin julkaisun kun uusi levy-yhtiö oli löytynyt. Levyn kolmas raita Pakanamaan kartta on sanoituksellisesti ja tyylillisesti varsin tyypillinen Kätilöt -tuotos. Kärsimys, synti ja vanhan vihtahousun valtakunta ovat vakiosanastoa heidän sanoituksissaan ja nämä löytyvät myös tästäkin kappaleesta.

Pakanamaan kartta runttaa kohtuullisella energialla mutta jotakin jää puuttumaan. Liekö kyse siitä että elektroniset elementit ovat hieman keskimääräistä vähäisemmät vai se että monesta Kätilöiden biiseistä löytyvät hauskat hieman vinksahtaneet soundimaailman elementit loistavat poissaolollaan?  Tästäkin kappaleesta toki löytyy hieman Dr Albanin It's My Life -biisiä mukaileva syntikkamelodiapätkä jota olisi voinut toistaa pidempäänkin. Olen myös hieman allerginen biiseille joissa sanoitus puuroutuu taustan sekaan (varmaan yksi syy sille miksi metalli ei aina minulle uppoa). Kappaleen paras kohta onkin "robottiäänellä" laulettu osa josta saa huomattavasti paremmin selvää. Pakanamaan kartta on hieman alle keskitason Kätilöt junttausta josta puuttuvat ne parhaat ainesosat. 

Arvosana: 5,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti