maanantai 31. tammikuuta 2011

ABBA - Angeleyes

Artisti: ABBA
Kappale: Angeleyes (1979)
Albumi: Voulez-Vous
Mieleenjäävin lause: "He'll take your heart and you must pay the price."

Vaikka joskus musiikilliset suosikit voivat vaihdella päivittäin tai ainakin kuukausittain niin yksi asia pysynyt samana ABBA Gold -levyn ostamisesta lähtien; ABBA on suosikkibändini ja sellaisena pysyneekin ellei jotakin aivan ällistyttävää tule vastaan. Länsinaapurimme suurin popmenestystarina on kestänyt aikaa eikä kyse ole pelkästään nostalgiasta vaan uusia faneja syntyy yhä harva se päivä. Kymmenen vuotta kestänyt aktiiviura oli sopivan mittainen ja koska nelikko ei ole koskaan tehnyt comebackia heidät muistetaankin sellaisina kuin he olivat kulta-aikanaan. Moni yhtye on aiheuttanut perinnölleen vain hallaa tekemällä puolivillaisia comebackyrityksiä vaikka toki onnistuneitakin on ollut.

Vuoden 1979 Voulez-Vous oli Abban discolevy ja samalla viimeinen kevyempi poplevy ennen kahden viimeiseksi jääneen albumin kypsempiä sävyjä. Angeleyes julkaistiin Englannissa kahden A-puolen singlenä yhdessä Voulez-Vous -kappaleen kanssa. Vaikka Voulez-Vous myös erinomainen kappale on Angeleyes mielestäni vielä parempi, yksi Abban parhaista. Popissa on usein kyse rakkaudesta ja sen aiheuttamista tunteista. Angeleyes onkin tarina enkelisilmäisen naistennaurattajan uhriksi joutuneesta naisesta jonka sydän on särkynyt. 

Agnetha ja Frida ovat popin harmoninen jin ja jang. Abban kappeiden suurin vetovoima perustuukin heidän lauluharmonioihinsa joissa Fridan mezzosopraano maalailee säveliä yhdessä Agnethan sopraanon kanssa. Angeleyes on oppikirjaesimerkki edellämainitusta. Välillä kuulee Agnethan äänen olevan hieman päällimmäisempänä ja välillä Fridan. 

Jo kappaleen aloittaava a-ha-ha tarttuu kuuntelijaan kiinni eikä ote kirpoa ennen kappaleen loppua. Hieman klassisia sävyjä omaava melodia kulkee mukavasti kappaleen läpi. Ola Brunkertin rumputyöskentely ryhdittää ja rytmittää tämän discokipaleen juuri kuten kuuluukin. Angeleyes on sopivan dramaattinen mutta silti menevä ja kepeä biisi jonka jokainen a-ha-ha ja oh-no-no ovat oikeilla paikoillaan. Hieno kappale johon satojen kuuntelukertojenkin jälkeen vielä lankeaa kuin laulun nainen enkelisilmäiseen komistukseen. 

Arvosana: 9,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti