perjantai 10. joulukuuta 2010

Howard Shore - Breath of Life

Artisti: Howard Shore
Kappale: Breath of Life (2002)
Albumi: The Lord of the Rings: The Two Towers
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Boe naer gwannathach."

Olen jo ylistänyt Howard Shoren sävellystyötä Sormusten Herra elokuvatrilogian suhteen jo kaksi kertaa aiemminkin. Sama korkea taso säilyi läpi koko trilogian joten noiden kehujen toistaminen ei liene tarpeen tämänkertaisen kappaleen ollessa Kahdesta tornista. Breath of Lifen vokaaleista vastaa Sheila Chandra joka vaikutti 80-luvulla etnistä progea soittaneessa Monsoon -yhtyeessä.

Breath of Life on ensimmäisen neljän minuutin ajan hyvin rauhallinen ja tunnelmoiva. Vasta viimeisen minuutin aikana orkesterin pauhu nousee voimakkaammaksi mutta tämäkin loppunostatus jää suhteellisen lyhyeksi. Vaikka monet trilogian vierailevan laulajan sisältäneet kappaleet ovat olleet hieman vähemmän soundtrackhenkisiä, ei Breath of Life erotu joukosta samalla tavalla kuten vaikkapa May It Be tai Gollum's Song. Chandran laulu ei nouse erityisesti esiin kappaleesta samalla tavalla kuin edellämainituissa kappaleissa Enyan ja Emiliana Torrinin. En pidä tätä kuitenkaan negatiivisena asiana, sillä Chandran panos on mielestäni hyvältä kuulostava ja kokonaisuutta palveleva.

Ennen viimeisen minuutin loppunostatusta kappaleen sävy on kuulaan alakuloinen. Sanatkin ovat synkähköjä vaikka viimeiseen lauseeseen kätkeytyy toivonkipinä. Toivon ylläpitäminen onkin tietyllä tavalla tyypillinen teema monien trilogioiden keskimmäisille osille. Rauhallisen alun jälkeen kontrasti lopun pauhuun on suuri, mikä saattaa hyvinkin olla tarkoituksellinen tehokeino. Laatutyötähän tämäkin kappale on, mutta ehkä kuitenkin paremmin toimiva albumikokonaisuuden osana kuin näin erilliskuuntelussa. Irrallaan kokonaisuus jää henkäyksen verran yli keskitason.

Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti