tiistai 14. joulukuuta 2010

Mike Oldfield - Surfing

Artisti: Mike Oldfield
Kappale: Surfing (2005)
Albumi: Light + Shade
Mieleenjäävin lause kappaleesta: "Surfing, like surfing."

Light + Shade -albumi oli viimeinen etappi Mike Oldfieldin melko konemusiikkipainotteisella kaudella ja samalla sen kehityssuunnan pisimmälle viety tuotos. Light + Shade on tupla-albumi jonka Light levy koostui enimmäkseen positiivisista ja rauhallisemmista kappaleista kun taas Shade levy muodostui synkemmistä ja raskaammista teemoista. Kehitys oli vienyt Oldfieldin kauas alku-uran multi-instrumentalisoinnista ja Light + Shade albumi oli tehty  suurilta osin FruityLoops (nykyään FL Studio) -ohjelmalla. Albumilla ei kuultu edes luonnollista ihmisääntä vaan kaikki laulu- ja puheosuudet oli toteutettu Vocaloid laulusyntetisaattorilla. Luonnollisesti moinen etääntyminen maanläheisyydestä ja "oikeista" soittimista aiheutti eritoten vanhemmissa faneissa närää.

Surfing on tyylillisesti new age ja chill out -genrejen yhdistelmä. Kuten johdantokappaleestakin voi päätellä kyse on konemusiikista jonka lauluosuudetkin on toteutettu synteettisesti. Ainoa oikea soitin on kitara joka sekin on toki suodatettu muun kappaleen tyyliin sopivaksi. Itselleni tällainen toteutustapa ei aiheuta ongelmia, sillä konemusiikki on minulle luonnollista ja usein mieleistäkin. Eikä Autotune -aikakaudella hieman konemaiselta kuulostava laulukaan kuulosta kummalliselta.

Kappaleen huippukohta on mainio kitarasoolo joka tuo kappaleeseen siitä muuten hieman puuttuvaa energiaa. Surfing kulkee tasaisesti eteenpäin hyvin tyypilliseen new age kappaleiden tapaan ja hieman mantramainen synteettinen laulu kuulostaa enemmänkin yhdeltä instrumenteista kuin laululta. Tämä saattaa olla tarkoituksellistakin, sillä mielestäni olisi kummallista käyttää laulusyntetisaattoria jos sillä saataisiin aikaan liian samanlainen lopputulos kuin oikeankin laulajan kanssa.

Kappaleen äänimaailma on digitaalisuudestaan huolimatta lämmin mikä johtunee osittain pehmeistä soundeista. Vaikka kiinnostus uuteen teknologiaan onkin joskus vienyt Oldfieldia harhapoluille on Surfing mielestäni aivan kelpo tuotos. Koko kappaleen toivoisi olevan kitarasoolon tasoa mutta tällaisenaankin se ansaitsee olemassaolonsa ja satunnaisen kuuntelun. 

Arvosana: 6,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti