lauantai 19. maaliskuuta 2011

Sweet - Fox on the Run

Artisti: Sweet
Kappale: Fox on the Run (1975)
Albumi: Blockbuster! The Best of the Sweet
Mieleenjäävin lause: "F-foxy, fox on the run and hideaway."

Englannin glamrocksensaatio Sweet kärsi koko uransa ja sen jälkeenkin tuotetun  bändin maineesta. Päivän sattuman sanelema kappale Fox on the Run oli ensimmäinen suurempi yritys pyristeellä huonosta maineesta eroon, sillä se oli bändin ensimmäinen singlejulkaisu jonka he olivat itse säveltäneet ja sanoittaneet. Kappale oli julkaistu hieman erilaisena versiona jo vuonna 1974 Desolation Boulevard -albmilla, mutta hiotumpi singleversio sai julkaisun seuravana vuonna. Bändi saikin hyvän alun itsenäiselle taipaleelleen singlesäveltäjinä joskin sen jälkeen ura lähti hiljalleen laskusuuntaan kun villi elämäntyyli alkoi vaatia veronsa.

Fox on the Run alkaa metkalla syntetisaattorikuviolla ja syntetisaattoria onkin käytetty koko kappaleessa erittäin mukavasti. Syntsa onkin se mikä erottaa kappaleen eniten Sweetin aiemmista glamrockbiiseistä. Brian Connollyn laulu kuulostaa hyvältä kuten aina ja mitäpä olisi Sweet ilman Andy Scottin semivinksahtaneita välihuutoja. Fox on the Run on glamrockia minun makuuni; kappale säihkyy, kuplii ja sykkii juuri parhaaseen mahdolliseen tahtiin ja mukana on se tärkeä pieni annos vaaran tunnetta. Kappaleen todennäköisesti bändäreistä kertova sanoitus on myös astetta maanläheisempi kuin monien vastaavien biisien välillä hieman liian lennokkaat sanailut.

Fox on the Run on mielestäni yksi Sweetin parhaimpia tuotoksia. Kappale on kuuluu siihen hieman nolostutavaan ryhmään biisejä jotka olen kuullut ensin coverversiona tietämättä sen olevan coveri. Tässä tapauksessa kyseessä oli dancecoveri joltakin 90-luvun alkupuolen lukemattomista kokoelmista. (Techno & Dance tai vastaava) Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä löytää alkuperäisversio varsinkaan kun se on niinkin jytäävä kuin tämä.   

Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti