maanantai 21. maaliskuuta 2011

Anne-Marie David - Tu te reconnaitras

Artisti: Anne-Marie David
Kappale: Tu te reconnaitras (1973)
Albumi: Eurovision: Congratulations 1956-1980
Mieleenjäävin lause: "Tu verras, tu te reconnaitras."

Viisuvoitto oli pitkään yksi niistä suomalaisten saavuttamattomissa olevista asioista ja harva osasi aavistaa miten se toistaiseksi ainoa voitto meille tulisi. Vaikka voitto olikin makea, itselleni viisujen kulta-aikaa on 70-luku. Olkoonkin että muistan vasta 80-luvun viisuja katsoneeni televisiosta suorana, 70-luvun viisihitit ovat näin jälkikäteen kuunneltuna itselleni niitä parhaita. Silloin viisut olivat vielä lähempänä sitä pop-musiikkia joka muutenkin soi radioissa eikä sellaista viisukappaleen formaattia oltu vielä niin selvästi hakattu kallioon. 70-luvun voittajakappaleista kaikki ovat mieleeni ja lisäksi voittajabiisien ulkopuoleltakin löytyy paljon todella hyvää musiikkia.

Ranskalainen Anne-Marie David toi Luxemburgille sen viisuhistorian kolmannen voiton vuonna 1973 kappaleella Tu te reconnaitras (tunnistat itsesi). Kyseessä on yksi tunnetuimmista viisuklassikoista (aivan niiden suurimpien suosikkien jälkeen) jonka ajan hengen mukaisesti suomeksi levytti Katri Helena nimellä Nuoruus on seikkailu.

Viisujen kolmen minuutin pituussääntö varmistaa sen että kappaleissa ei ole paljoakaan tyhjäkäynnille tilaa vaan aika tule käyttää tehokkaasti hyväksi mikä toteutuu esimerkillisesti Tu te reconnaitrasissa. Hyräilevä alkuintro vie kappaleen sopivan suureelliseen ja dramaattiseen nostatukseen kohti kertosäettä joka onkin todella hieno. Ranskankieliset sanat kuulostavat ainakin näin kieltä taitamattoman korvaan hyviltä ja Anne-Marie onnistuu laulusuorituksessaan löytämään sopivan tasapainon ajautumatta liialliseen paatokseen. 

Pidän vanhempien viisujen hienoista orkestraatioista sillä ne luovat suuruuden tuntua ollen silti lämpimiä ja hengittäviä. Tu te reconnaitras on tasapainotettu erinomaisen hyvin; laulajalle annetaan herkkinä hetkinä tilaa ja muulloin orkesteri luo kappaleelle vetävän äänimaton. Viisukappale kuuluu tietenkin lopettaa mahtipontiseen nostatukseen tai venytykseen eikä Tu te reconnaitras tuota tässäkään kohti pettymystä. Après toi, Tu te Reconnaitras ja Waterloo ovat mielestäni kovin peräkkäisten vuosien voittajakolmikko viisujen historiassa eikä päivän biisin tarvitse tässäkään seurassa hävetä. Vaikka Waterloo on se viisujen viisu ja Après toi on karvan verran Tu te reconnaitrasia parempi, on kyseessä silti puhdasta kultaa oleva viisuklassikko.

Arvosana: 8,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti