maanantai 7. maaliskuuta 2011

The Four Tops - Ask the Lonely

Artisti: The Four Tops
Kappale: Ask the Lonely (1965)
Albumi: The Super Sounds of the 70's
Mieleenjäävin lause: "Just ask the lonely."

Yhä keikkaileva The Four Tops pysyi samassa neljän miehen kokoonpanossa vuodesta 1953 vuoteen 1997 jolloin luonnollinen poistuma pakotti miehistönvaihdokseen. Nykykokoonpanossa vaikuttaa enää yksi alkuperäisjäsen, Abdul "Duke" Fakir. Yhtye oli yksi Motownin kultakauden suuruuksista ja Holland-Dozier-Holland hittikone sävelsi heille monta ikivihreää laulua. Yksi The Four Topsin tavaramerkeistä oli edesmenneen Levi Stubbsin lämmin ja tunnistettava baritoni. 

Ask the Lonely on Four Topsin pikkuhitti vuodelta 1965 eli ajalta juuri ennen bändin suurta läpimurtoa. En tiedä miksi kappale löytyy The Super Sounds of the 70's halpiskokoelmalta, The Four Topsin vuoden 1973 singlebiisin Ain't No Woman -nimisenä mutta virheethän eivät näissä ole kovinkaan harvinaisia. Kappale kertoo miehen yksinäisyydestä jota hän tuntee kun suuri rakkaus on hänet jättänyt. Levi Stubbs tekee hyvää työtä kuulostaen juuri siltä miltä rakkautta kaipaavan miehen tuleekin. Hän laulaa sopivan miehekkäästi, herkästi ja surumielisesti kuulostamatta silti nössöltä. On hetkiä jollonikin mieskin saa murtua ja silloin asia on vakava. Myös kolmikko Payton, Benson ja Fakir sekä naistaustalaulajat (The Andantes) tekevät erinomaisesti kokonaisuutta tukevat taustalaulusuoritukset.  

60-luvulla tehtiin paljon erinomaista soulia eikä Ask the Lonely jää kakkoseksi kuin aivan lajinsa parhaimmistolle. Kappaleen suuri tunnelataus kykynee vaikuttamaan kuuntelijan omiin fiiliksiin ja se on aina hyvän laulun merkki. Suurin vahvuus löytyy tässä tapauksessa kokonaisuudesta, sillä aivan huipputason kertosäettä Ask the Lonely ei kuitenkaan sisällä. Laulusuoritukset ovat parhaasta päästä, taustat orgaanisia ja hengittäviä parhaaseen 60-luvun tyyliin joten soul voi tästä parantua vain hitusen.

Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti