lauantai 7. toukokuuta 2011

Byron Lee & Mighty Sparrow - Only A Fool

Artisti: Byron Lee & Mighty Sparrow
Kappale: Only A Fool (1966)
Albumi: Millennium: 40 Hits 1965-1969
Mieleenjäävin lause: "Only a fool breaks his own heart."

Monet iskelmät tuovat mieleen lapsuusmuistoja auton takapenkiltä. Päivän sattuman sanelema on minulle tutuin Joukon ja Kostin versiona "Muisto vain jää". Kuten monen käännösiskelmän tapauksessa kuulin alkuperäisversiion vasta paljon myöhemmin ja sattumalta. Nykyinternet kaikkine hienoine palveluineen tekee musiikin löytämisestä lähes liiankin helppoa vaikka se onkin aina hieno hetki kun tunnistaa ensin hämärästi ja sitten selvästi tutun melodian eri sovituksena ja sanoituksena. 

Byron Leen ja Mighty Sparrowin versio Only A Fool Breaks His Own Heartista ei ole alkuperäislevytys mutta yksi varhaisimmista kuitenkin. En tiedä miten Grenadasta kotoisin oleva kalypsolaulaja Mighty Sparrow päätyi levyttämään yhdessä jamaikalaisen Byron Leen kanssa mutta tärkeintä että yhteistyö kantoi näinkin hienoa hedelmää. Alunperin Arthur Prysockin vuotta aiemmin (1965) levyttämä kappale sai kyllä kohtalaista radiosoittoa muttei ollut mikään suuri hitti. Suurempi menestys syntyikin juuri coverversioiden kautta ja sävelmä on ikivihreä esimerkiksi Hollannissa ja Suomessa.

Only A Fool on kaunis ja herkkä kappale jonka sanoitus on taiten sommiteltu soljumaan musiikin mukana. Sopivan hienovarainen orkestraatio antaa laulajalle tilaa vuodattaa sydänverensä tarinaan menetetystä rakkaudesta. Erikoismaininta täytyy antaa tunnelmallisille urkusoundeille. Kyseessä on kappale joka varmasti saa parit tanssilattialla painautumaan hitusen lähemmäksi toisiaan. Only A Fool tuntuu aikamatkalta yli 40 vuoden taakse mutta miksipä jättäytyisi kyydistä sillä tämä nostalgia on kaukana tunkkaisesta. 

Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti