lauantai 4. helmikuuta 2012

Beastie Boys - Posse In Effect


Artisti: Beastie Boys
Kappale: Posse In Effect (1986)
Albumi: Licensed To ill
Mieleenjäävin lause: "I do the Smurf, the Popeye and the Jerry Lewis."

Beastie Boys on levyhyllystäni löytyvistä artisteista laadullisesti epätasaisemmasta päästä mutta samalla myös yksi arvaamattomimmista. Tuskin moni olisi yhtyeen läpimurtoalbumin Licensed To illin aikaan vuonna 1986 osannut ennakkoon arvata kuinka pitkäikäinen ja arvostettu bändi tulee olemaan. Hardcore punkbändinä aloittanut Beastie Boys on myös siitä harvinainen tapaus että he huumoribändin leimasta huolimatta ovat tulleet otetuksi vakavasti. Monen muun artistin ja bändin tapauksissa huumorileima on estänyt arvostuksen saamisen tai mahdollisuuden esittää menestyksekkäästi vakavampaakin tuotantoa.

Posse In Effect on varsin primitiivisen kuuloinen hip hop biisi tämän päivän korvilla kuunneltuna. Simppeli rumpukonebiitti jauhaa alusta loppuun ja musiikillista vaihtelua tuovat vain skrätsäykset ja pari samplet. Pituutta ei onneksi ole kuin 2:21 mikä antaa paljon anteeksi sillä neliminuuttisena tämä olisi vaikeata kuunnella alusta loppuun. Kun musiikillinen toteutus on hyvin simppeli jäävät laulusuoritukset paljon vartijaksi eivätkä Beastie Boysille tyypilliset huutoräpit täysin petäkään. Mike D, Ad-Rock ja MCA saavat jokainen vuorotellen sylkeä sanottavansa ilmoille ja yllättävän paljon nokkelia riimittelyjä heistä on saatukin irti. On kuitenkin todettava että mieleenpainuvimpiinkin lopputuloksiin on Beastie Boys usein pystynyt. 

Posse In Effect ei ole Licensed To ill albumin terävintä kärkeä muttei yhtyeen koko vaihteleva tuotanto huomioon ottaen heikoimmastakaan päästä. Ilkikurinen ja hieman nyrjähtänyt sanoitus on biisin pelastus; vain Beastie Boys voi onnistuneesti mainita samalla lauseessa smurffin, Kippari-Kallen ja Jerry Lewiksen. Puisevahko toteutus häiritsee allekirjoittanutta kuitenkin sen verran että tietyissä mielentiloissa Posse In Effect joutuu ylihypätyksi eikä näin ollen siis ansaitse keskivertoa tai parempaa arvosanaa.

Arvosana: 4,5/10


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti