lauantai 28. tammikuuta 2012

Therion - Summer Night City


Artisti: Therion
Kappale: Summer Night City (2001)
Albumi: A Tribute To ABBA
Mieleenjäävin lause: "Tonight I'm loose and fancy free."

Pidempään blogiani seuranneet ovat varmasti jo huomanneet että suosikkibändini on Abba. Minulla on luonnollisesti leijonanosa (ihan kaikkea ei voi ikinä saada) heidän tuotannostaan sekä tietysti soololevyjä ja erilaisia projekteja joissa bändin jäsenet ovat olleet mukana. Tämän lisäksi minulla on useita coverlevyjä jotka olen hankkinut lähinnä sillä periraateella että olisi suunnilleen yksi hyvä albumi per tyylisuunta. Olenkin löytänyt hyvät tribuuttibändi-, dance-, rock- ja sinfoniaorkestericoveralbumit enkä oikeastaan kaipaa lisää ellei sitten jotakin todella mielenkiintoista ilmannu. Toki esimerkiksi Rajattoman Rajaton Sings Abba tai The Nils Lindgren Funk Unitin Funky Abba voisivat sopuhintaan joskus päätyäkin levyhyllyyni.

Nykyään voi kuulla erilaisia versiointeja varmasti enemmän kuin koskaan. Youtube on pullollaan mitä erilaisimpia esityksiä ja Idolsin ja X-factorin kaltaiset realitykilpailut sisältävät hyvin vähän uutta musiikkia. Minulla ei ole mitään sitä ajatusta vastaan että lempibändini musiikkia versioidaan hyvin erilaiseen muotoon. Hyvä cover vaatii kunnioitusta alkuperäisversiota kohtaan ja kykyä siitä huolimatta tehdä kappaleesta oma. Tällä mittapuulla ruotsalainen sinfonista metallia soittava Therion onnistuu Summer Night Cityn kanssa hyvin.

Tämä alunperin vuonna 1978 julkaistu Abbahitti ei koskaan ollut bändille itselleen kaikkein mieluisin sillä he kokivat etteivät saaneet sitä parhaaseen mahdolliseen muutoon kovasta yrittämisestä huolimatta. Tästä huolimatta Summer Night City on aivan siellä suurimpien hittien kantapäillä mitä tunnettuvuuteen tulee ja nousi meilläkin singlelistan ykköseksi asti.

Abba taipuu kuulemieni biisien perusteella hyvin sinfonisen metallin muotoon mikä luultavasti johtuu siitä että genre on sieltä metallimusiikin popimmasta päästä. Therion käsittelee Summer Night Citya kunnioituksella ja taidolla ja siinä missä alkuperäisversiossa on enemmän ilta-auringon lämmintä kajoa on Therionin näkemyksessä enemmän alkusyksyn hämyä.

On hyvä ettei koko kappale ole kokonaan miesvokalistin varassa sillä hänen äänensä voisi suurempina annoksina käydä ärsyttämään. Kuorolaulu ja ooppera/klassistyylinen naislaulu toimii erinomaisesti ja vaikka moitinkin miesvokalistia niin vuorotteluperiaate toimii silti parhain päin. Jos jotakin moiteen sijaa haluaa löytää niin kappale junnaa alusta loppuun kuin juna ja pieni vaihtelu olisi tehnyt terää. Lienee myös sanomattakin selvää että alkuperäisversiolle tämä ei pärjää vaikka onkin suosikkicoverini Summer Night Citystä.

Arvosana: 6,0/10


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti