lauantai 14. tammikuuta 2012

Sarah Brightman - Island


Artisti: Sarah Brightman
Kappale: Island (1993)
Albumi: Dive
Mieleenjäävin lause: "Like living on an island, I'm lost no land in sight."

Sarah Brightman löysi nyt jo hyvin tutuksi tulleen crossover klassisen tyylinsä Dive albumilla vuonna 1993. Tärkeä elementti oli mm. Enigman kanssa työskennellyt ja Gregorian projektia tuottanut saksalainen Frank Peterson josta tuli myös Sarah Brightmanin puoliso. Dive albumi aloitti myös teema-albumien sarjan, jossa jokainen albumi sidottiin jonkin väljän teeman ympärille, tässä tapauksessa veden. Dive ei vielä ollut suuri kaupallinen läpimurto mutta loi pohjaa myöhemmälle menestykselle joka toden teolla alkoi Time To Say Goodbyen myötä.

Eri tyylien sekoittaminen ja pop-lauluun kykenevä klassinen ääni ovat kaksi Sarah Brightmanin tuotannon kantavaa voimaa minulle. Esimerkiksi Luciano Pavarotti oli varmasti oman alansa  huippu mutta hän ei olisi kyennyt normaaliin laulutyyliin edes halutessaan. Brightman pystyy liikkumaan näiden kahden laulutyylin sisällä vaivattomasti ja hänen parhaimmat kappaleensa useimmiten rakentuvatkin tälle. Island on perushyvää Brightmania mutta siitä puuttuu toinen puoli edellämainituista laulutyyleistä. Hieman ohueksi jäävä sanoitus ei  osaa päättää ollako filosofinen, rohkaiseva vai hieman haikea.

Tuotantopuoli on kunnossa eikä Brightman petä tulkinnassaan mutta silti Islandia kuunnellessa ei pääse sitä tunnetta pakoon että kyseessä on perustason täytebiisi joka on omimmillaan oman teema-albuminsa sisällä eikä erikseen. Kokonaisuus on hieman liian mahtipontisen laiskanpulskea eikä lähes neljän ja puolen minuutin kesto auta asiaa. Jälleen kerran voisi kuvitella että puolikkaan tai jopa kokonaisen minuutin leikkaaminen olisi tehnyt hyvää. Etten syyllistyisi liialliseen negatiivisuuteen sujuvasti kuunneltavan biisin kohdalla täytyy mainita että pidän synteettisistä steel pan soundeista sekä rummuista kokonaisuutena. Voikin sanoa että rytmipuoli toimii melodiapuolta paremmin. Jos Island olisi tehty vedestä, se olisi sokerittomasta mehutiivisteestä tehtyä hieman laihaksi sekoitettua mehua.

Arvosana: 5,0/10
Maakohtaisten estojen vuoksi en saa Islandia linketettyä Youtuben kautta mutta se on kuunneltavissa Spotifysta: Sarah Brightman - Island

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti