keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Kemopetrol - Facing Yourself


Artisti: Kemopetrol
Kappale: Facing Yourself (2006)
Albumi: Teleport
Mieleenjäävin lause: "Facing yourself can be like breaking your neck."

Suomalaisten kansainvälisten mega-artistien puuttuessa lohdutamme usein itseämme sillä että tuotamme sitäkin enemmän erilaista ja persoonallista musiikkia. Meillä onkin monia artisteja ja bändejä joilla on oma pieni tai jopa huomattava ihailijakunta maamme rajojen ulkopuolella.

Toki on harhakuvitelmaa ettei jokainen maa tuottaisi pienempien piirien persoonallista musiikkia; kyllähän esimerkiksi Yhdysvalloista löytyy suuri underground- ja indiemusiikin alakerta. Tästä huolimatta on piristävää huomata ettei yleinen suomalainen alemmuuskompleksi ole vahvimmillaan musiikista puhuttaessa. Kerromme mielellämme ja ylpeänä kotimaisista artisteista jos joku ulkomaalainen niistä tiedustelee, käännämme sanoituksia ja suosittelememme vastaavia artisteja. Käypää puskamarkkinointia.

Joskus on hankala päästä syntyneistä ennakkokäsityksistä eroon. Yksi niistä on se, että mielestäni Kemopetrolin albumit menevät parhausjärjestyksessä vanhimmista uusimpaan. Tämä käsitys on riittämättömällä pohjalla koska omistan vain Slowed Downin, Everything's Finen ja Teleportin. Uusinta en ole kuullut ensisingleä lukuunottamatta ja Play For Me on jäänyt myös singlejen varaan. Teleportinkin ostin vasta vähän aikaa sitten kun se tarttui mukaan riskittömällä kolmen euron hinnalla. Mutta käsitykseni on se että kahden hyvän levyn jälkeen Kemopetrol on muuttunut hieman totisemmaksi ja tylsemmäksi muutamaa yksittäistä biisiä lukuunottamatta. Jos myöhempi kuuntelu osoittaa  toisin, olen valmis tunnustamaan olleeni väärässä.

Facing Yourself on rauhallinen ja hieman melankolinen kappale joka nojaa vahvasti sanoitukseensa. Laura Närhi ei ehkä pääse voimisteluttamaan äänijänteitään, mutta hän osaa tuoda olennaisen pinnalle tulkinnassaan. Katumus tehdyistä ja tekemättömistä asioista, itseinho ja pieni masentuneisuus ovat Facing Yourselfin sanoituksen elementit. Ainakin itselleni kappale on samaistuttava ja se sopiikin hyvin tietynlaisiin fiiliksiin koska siinä on kuitenkin positiivinen pohjavire. Elämässä tulee tehtyä virheitä mutta siitä huolimatta elämä jatkuu. On kappaleella omat pienet popansionsakin, kertosäe nousee juuri sopivasti esiin muuten hieman meltosta kokonaisuudesta. Facing Yourself ei ole kappale joka jäisi päähän soimaan mutta se on kuin musiikillinen ystävä joka sopivassa tilanteessa saapuu paikalle ja laskee käden olkapäällesi.

Arvosana: 6,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti