lauantai 4. huhtikuuta 2015

Tori Amos - Precious Things

Artisti: Tori Amos
Kappale: Precious Things (1992)
Albumi: Tales of a Librarian
Mieleenjäävin lause: "So you can make me come that doesn't make you Jesus."

Kiinnitin ensi kertaa huomiota amerikkalaiseen laulaja-lauluntekijä Tori Amokseen hänen Cornflake Girl hittinsä aikaan. Video soi suhteellisen ahkerasti MTV:llä ja kappale jäi mieleni sopukoihin kummittelemaan. Mikään hänen myöhemmin vastaantullut tuotantonsa ei herättänyt mielenkiintoani kunnes kuulin hänen Crucify kappaleensa eräällä animemusiikkivideolla. Vasta aivan hiljattain poimin alekorista hänen Tales of a Librarian kokoelmansa "ei kahta ilman kolmatta" -hengessä. Ainakin tässä vaiheessa levyllinen Tori Amosta putkeen on vielä hieman liian tahmeaa kuunneltavaa  ja niinpä olenkin antanut itselleni luvan löytää biisit yksi kerrallaan jos niillä on ansionsa joilla löydettäviksi tulla.

Joskus saan arvosteltavaksi biisejä jotka olen kuullut satoja kertoja. Mutta tällä kertaa olen suhteellisen varma etten ole kuullut montakaan kertaa alunperin Tori Amoksen vuoden 1992 debyyttialbumilta Little Earthquakes löytyvää Precious Thingsiä. Niinpä mielipiteenikin syntyy tämän kirjoittamisen aikana kun kuulen kappaleen repeatilla useita kertoja. Precious Thingsin sanoitus on vahva ja katkeruudella maustetun vihainen.

Päähenkilö joka on nuori nainen kokee tulleensa hyväksikäytetyksi tai on ainakin pettynyt itseensä ja miehiin yleensä. Hänen itsetuntonsa täytyy olla huono, sillä vain heikkoitsetuntoisen voi iskeä lauseella: "You're really an ugly girl but I like the way you play." Laulun päähenkilö muistelee itsekin epäuskoisena kuinka hän tuolloin sanoi vastaukseksi vain kiitos. Eihän edellämainitusta lähtökohdasta tietenkään onnellista loppua saa.

Pianovetoinen kappale (onhan se Tori Amoksen tavaramerkki) mukailee sanoitusta noussen ja laskien sen tunnetasojen mukana. Tori Amoksen käsissä pianokin voi olla musiikillisen myrskyn nostattaja. Precious Thingsissä minulla on tapaus joka on hyvin vaikea arvosanoittaa. Perinteisesti arvostan korkealle hyvää poptuotantoa, vahvaa kertosäettä ja mieleenjäävyyttä. Precious Thingsin vahvuus on sanoituksen sisältämä tarina muttei tarttuvat loppusoinnut tai iskukertsi.

Ei tämä mieleen jää soimaan mutta minun on tunnustettava että olen silti vaikuttunut. Minua on kosketettu muttei niin että se tuntuisi pahalta. Minun täytynee ottaa opikseni ja lähestyä muutakin Tori Amoksen tuotantoa sanoitus edellä. Tämä on yksi suuri syy miksi pidän tätä blogia; saan itsekin oppia ja löytää uutta.
 
Arvosana: 7,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti