lauantai 3. toukokuuta 2014

ABBA - Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) (Live)

Artisti: ABBA
Kappale: Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) (Live) (1986)
Albumi: ABBA Live
Mieleenjäävin lause: "There's not a soul out there, no one to hear my prayer."

On ikävää ettei meillä ole parempaa virallista Abba-livelevyä kuin pahamaineinen Abba live. On jo tarpeeksi suuri synti ettei levyltä löydy Abban vain livenä esittämiä kappaleita. Tämän lisäksi alkuperäisten live-esitysten päälle on julkaisuvuonna 1986 päätetty jälkiäänittää ajanmukaisemmat rumpusoundit jotka eivät tietenkään istu kokonaisuuteen hyvin. Jos haluaa kuunnella Abbaa livemuodossa kannattaa cd-versioiden sijasta kääntyä videotallenteiden puoleen ja jopa bootlegeista löytyy joitakin siedettävällä äänenlaadulla olevia autenttisia nauhoituksia.

Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) on alkuperäisversiona Abban kärkipään hittejä ja sitä on myös menestyksellä coveroitu ja lainattu. Kyseessä on myös yksi Mamma Mia! musikaalin keskeisiä kappaleita. Liveversio on otettu purkkiin vuonna 1981 Dick Cavett Meets Abba tv spesiaalissa. Ikävä kyllä vuoden 1986 jälkikäsittely saa Abban kuulostamaan muoviselta ja elottomalta. Kannattaa kuunnella alkuperäinen livetallenne tämän arvostelun jälkeen ja verrata sitä Abba liveltä löytyvään. Jos et kuule eroa en voi auttaa mutta ero on selvääkin selvempi. Yleisön äänet on korvattu äänekkäämmillä ja eloisat rummut on korvattu kliinisella paukutuksella. Koko äänimaailma on saatu kuulostamaan kapeammalta eikä livetilanteen tunnelmaa ole saatu tallennettua. Bennyn hieno kosketintyöskentely on miksattu lähes kuulumattomiin.

Gimme! Gimme! Gimme! on hieno popsävellys mutta tässä muodossa se ei pääse oikeuksiinsa. Abban vika se ei ole sillä Abba Live oli levy-yhtiön keino rahastaa vielä viimeiset pennoset aikana jolloin Abban suosio oli varmaankin matalimmillaan koskaan ja Björnin ja Bennykin huomio oli tuolloni kohdistettuna muualle. Laadukkaat ja alkuperäiset livetallenteet löytyvät arkistoista, joten ehkäpä olisi aika laittaa kasaan oikea livelevy kun kaikki jäsenet ovat vielä elossa ja Abban ääniteknikko Michael B. Tretowkin on vielä käytettävissä. Varmasti se kiinnostaisi faneja enemmän kuin uudet remasteroidut versiot perusalbumeista viiden vuoden välein.

Arvosana: 4,0/10

Abba Live -albumin versio:

Alkuperäinen Dick Cavett shown esitys:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti