lauantai 26. huhtikuuta 2014

Frida - Sovrum

Artisti: Frida
Kappale: Sovrum (1996)
Albumi: Djupa andetag
Mieleenjäävin lause: "Hon som var ditt liv, din älskade och bästa vän."

Fridan vuonna 1996 julkaisema ruotsinkielinen Djupa andetag oli ensimmäinen ikinä ostamani ruotsinkielinen albumi. En koskaan pitänyt kouluruotsista mutta musiikilla on aina ollut kyky riisua minut aseista. Abbafanina oli luonnollista bändin oman tuotannon ohella laajentua soolomateriaaleihin ja muihin Abbaan liittyviin musiikillisiin projekteihin. Lista Top40 ohjelmassa näin ensivilauksen Även en blomma kappaleesta ja kiinnostukseni heräsi. Ajatus siitä että yksi Abban jäsenistä tekisi uutta musiikkia vaikkakin soolona kiinnosti ja kun Yle ystävällisesti teki Fridan Suomen vierailun ohessa hänestä lyhyen dokumentin oli levy ostettava. Voisi kuvitella että 18-vuotias ei voisi pitää yli 50-vuotiaan naisen hyvin kypsästä levystä mutta musiikin voima on sen kyvyssä rikkoa rajoja ja ennakkoluuloja. Mitä enemmän saan itse ikää, sitä enemmän pidän Djupa andetag albumista.

Sovrum on Djupa andetag albumin rauhallisinta osaa vaikka toki koko albumi on enemmän juuri rauhallisempaan puoleen kallellaan. Fridan tuotantoon tutustuneet tietävät hänen kykynsä tulkita laajasti erilaisia tyylejä jazzista rokkiin. Ei pidä kuvitella että romanttinen päiväunelmointi sopisi vain teineille sillä Sovrum tyyliltään kappale joka sopisi monenikäisen suuhun mutta toki tulkinta muuttuisi. Sanoitus kertoo kauniisti kaikesta siitä mitä nainen haluaisi miehelle olla jos vain saisi mahdollisuuden. Vaikka laulun päähenkilö haluaisi olla miehelle makuuhuone, ei erootikan puolelle astuta vaan pysytään unelmoinnin tasolla. Valinta on sopiva vaikka toki Fridasta on tarpeen tullen tulkitsijana löytynyt myös se syöjättärempi (tai jopa pirttihimpumpi) puoli.

Suomen kieli ei tunnetusti kuulu universaalisti kauneimpina pidettyjen kielten joukkoon eikä varmasti ruotsikaan mutta yhtä lailla kummallakin voidaan laulaa kauniisti. Kokenut artisti tietää ylitulkinnan vaarat eikä liiallisen revittelyn tai makeilun kanssa edes flirttailla. Sovrum ei ole se biisi jota alkaisin kesken työmatkan hyräilemään mutta se on oleellinen osa Djupa andetag albumia kuuntelukokemuksena. En voi toki antaa lisäpisteitä tästä mutta olen viime aikoina löytänyt albumikuuntelun ilot pienen tauon jälkeen. Kaikki kunnia iskuhiteille joidenka ympärille kasataan puolivillainen levy mutta albumikokonaisuuksissa on sitä jotakin. Eikä minua todellakaan harmita kun Sovrum alkaa soimaan erikseenkään onhan kyseessä mitä sympaattisin pieni helmi.

Arvosana: 6,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti