sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Mike Oldfield - To Be Free

Artisti: Mike Oldfield
Kappale: To Be Free (2002)
Albumi: Platinum Collection
Mieleenjäävin lause: "To be free, to be wild, and to be just like a child."

En omista vielä kaikkia Mike Oldfieldin albumeita vaikka tätä blogia seuranneet tietävätkin allekirjoittaneen pitävän hänen tuotannostaan lähes kauttaaltaan. En väitä että kaikki Oldfieldin albumit olisivat loistavia kokonaisuuksia sillä pitkälle uralle mahtuu monenlaisia tyylejä ja miehelle joka innostuu helposti sattuu myös huteja.

Albumi jonka ostan viimeisenä täydentääkseni Oldfield kokoelmani tulee kuitenkin mitä luultavimmin olemaan vuoden 2002 chillout albumi Tres Lunas. Lainasin levyn kirjastosta kuunnellakseni sen ja rehellinen mielipiteeni on että levy on enimmäkseen tylsää taustamusiikkia samannimistä virtuaalitodellisuus peliä varten joista Oldfield oli tuolloin innostunut. Maailmasta löytyy paljon parempaa pelimusiikkiakin.

Mutta en voi lytätä Tres Lunas albumia aivan kokonaan sillä sen ensimmäisenä singlenä julkaistu To Be Free on pirteä esitys. Muuten albumi ei täytä edes vanhaa albumin ostorajaani eli ostamisen arvoisessa albumissa täytyy olla vähintään kolme hyvää biisiä. (Thou Art in Heaven menisi ehkä rimaa hipoen toisesta hyvästä biisistä levyllä.) Mike Oldfield oli omalla tavallaan new age musiikin pioneeri 70-luvun tuotoksillaan joten genren noustua maineeseen 90-luvulla oli luonnollista että hänkin pisti taiteellisen lusikkansa tuohon soppaan. Tässä kohden edelläkävijästä vain oli tullut perässähiihtäjä joten hänen new age henkisiä albumeitaan vaivasi tunne siitä että Oldfield tekee omaa versiotaan musiikista jota toiset tekivät paremmin. Vaikka ikääntyvillä artisteilla usein huippubiisien tekotiheys laskee niin niitä kuitenkin voi yhä syntyä.

En tiedä mistä Oldfield kaivoi uransa suurimmassa taiteellisessa kuopassa hihastaan pienen helmen nimeltään To Be Free. Jazzlaulaja Jude Simin laulusuoritus osoittaa että Oldfield mieheksi joka ei tee mielellään yhteistyötä (ainakaan ilman että saa johtaa) osaa valita yhteystyökumppaninsa hyvin. To Be Free välttää monet keskinkertaisempien Oldfieldin uudempien new age sävellysten sudenkuopat sillä se ei kuulosta muotin läpi pusketulta ollen aidosti lämpimän ja innostuneen kuuloinen. Edes Adiemus henkinen taustalaulu ei häiritse. Yksi lempitermeistäni kuvailla musiikkia joka on rennolla tavalla hyvää on sanoa että se on kuin hyvin keitettyä irtonaista riisiä ja tämän voin sanoa myös To Be Freestä. Hyvä musiikki vaikuttaa kuulijansa tunteisiin ja To Be Freen kuuleminen tekee minut rennoksi ja iloiseksi.

Arvosana: 7,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti