lauantai 22. lokakuuta 2011

Meja - All 'Bout the Money


Artisti: Meja
Kappale: All 'Bout the Money (1998)
Albumi: Seven Sisters
Mieleenjäävin lause: "This pretty world is getting out of hand, so tell me how we failed to understand."

Usein artistien kovalla työllä musiikkiinsa liittämä sanoma joko ymmärretään väärin (Born In the USA) tai sitten se jää melkein kokonaan huomiotta kuten tämän päivän sattuman sanaleman tapauksessa. Paleface on kummastellut useammassakin haastattelussa että vaikka hänen englannikielisessä tuotannossaankin oli sanomaa, vasta kielen vaihdettua kotimaiseen se huomattiin ja tavoitti ihmiset. John Lennon väitti että jos sanoman haluaa läpi, se täytyy sokeroida kuten hän taivavasti Imaginessa tekikin.

Mejan All 'Bout the Money oli varmasti vaikea vältettävä vuonna 1998. Kuten monet 90-luvun suosikkini, löysin Mejan artistina vasta tämän vuosituhannen alussa. Herkässä ja vastaanottavassa iässä tarjontaa on yksinkertaisesti liikaa ja vasta myöhemmin huomaa mistä on kestosuosikiksi. Maailmantuska kapitalistisessa maailmassa on All Bout the Moneyn sanoma ja julistus. Sanoma on kääritty hyvin radioystävälliseen popkääreeseen tavalla jonka ruotsalaisesti totisesti taitavat. Mejan tavassa tulkita on kuitenkin jotakin amerikkalaista mikä varmaankin juontaa juurensa hänen musiikkiopintoihinsa Los Angelesissa.

Jos artisti haluaa sanoa että raha on paha, voiko/saako sen tehdä tarttuvasti? Mielestäni kyllä, vaikka osan kuulijoista dum-dum-duh-dee-dum-dum -rallattelu varmasti viekin harhaan. Hyvän kappaleen voi kääntää hyvinkin erilaiseen muotoon ja se silti toimii. Pystyn mielessäni kuvittelemaan All Bout the Moneyn heavyversiona ja danceremix siitä tehtiin jo ilmestymisvuonnaan. Inhoan liian saarnaavia ja syyllistäviä biisejä eikä tässä tapauksessa syyllistytä siihenkään. Tästä lienee kiittäminen juuri sujuvaa tuotantoa ja tulkintaa josta on jätetty pois liika raivo ja paatos. All Bout the Money on vuoden 1998 pophelmiä josta voisin hyvin kuvitella jonkun vielä tekevän coverhitin.

Arvosana: 8,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti