lauantai 8. lokakuuta 2011

Irina - Seinät


Artisti: Irina
Kappale: Seinät (2004)
Albumi: Vahva
Mieleenjäävin lause: "Et tahdo tuntee varmaa, roihussa poltat karmaa."

Asennevammat tai vahvat periaatteet ovat hankalia asioita muuttaa, koskivat ne sitten suuria tai pieniä asioita. Kotimainen musiikki oli itselleni pitkään melkoinen mörkö, sillä se edusti sitä musiikin pakkokuuntelua mitä sai kuunnella lapsena auton takapenkillä pitkillä automatkoilla joita perheemme teki harva se viikonloppu. Vaikka vanhempieni musiikkimaku edustaakin 90 prosenttisesti kotimaista iskelmää, näin jälkikäteen ajatellen oli siellä helmiäkin seassa. Esimerkiksi monien käännösbiisien takaa on löytynyt paljon hyviä alkuperäisversioita kun vuosien varrella on saanut eräänkin ahaa -elämyksen: "Tämähän on se jonka suomeksi teki.." Onneksi musiikkimakuni on hiljalleen vapautunut asemasotavaiheesta ja seinät (kömpelö aasinsilta) ovat kaatuneet yksi kerrallaan.

Irinan vuoden 2004 debyyttialbumi Vahva on edelleen mielestäni hänen tasalaatuisin albuminsa. Myöhemmillä albumeilla on isompia hittejä ja itse artistikin on kehittynyt niin tulkisijana kuin sanoittajana mutta yhtä ehjiä kokonaisuuksia ei silti ole syntynyt. Eikä kyse ole edes "eka demo/single/ep/albumi oli paras" -ilmiöstä jota vastaan olen. Irinan luottomies Toni Wirtanen on vahvasti myös Seinät kappaleessa mukana, säveltäjän, sanoittajan ja tuottajankin ominaisuudessa. Wirtasen lisäksi sanoituksen takana on Irina itse. Marzi Nyman tekee hyvä työtä kitaran varressa.

Seinät kertoo sisäisistä konflikteista, estoista ja kyvyttömyydestä kontrolloida riittävästi omia tekemisiään. Joskus välittää liikaa ja liian vähän yhtä aikaa mikä vain pahentaa asioita. Soitannollisesti kappale on hetkittäin vaarassa mennä tukkoon mutta äänimatto saadaan kuin saadaankin pidettyä riittävän puhtaana. Kun poprockista on kyse on löydettävä oikea tasapaino ettei synny liiian kliinistä "mukarokkia" muttei myöskään liian rasvaista suurta yleisöä karkoittavaa räimettä. Eikä tämä ole ongelma sillä Seinät on tuotettu taiten oikein mukavaksi rivibiisiksi. (Kirjoitin ensin täytebiisiksi mutta ei tämä ole täytettä vaan kelpo kokonaisuuteen istuva nelosraita hyvällä albumilla.) 

Arvosana: 6,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti