lauantai 11. lokakuuta 2014

Meja - Dindi

Artisti: Meja
Kappale: Dindi (2004)
Albumi: Mellow
Mieleenjäävin lause: "Oh Dindi, if I only had words I would say all the beautiful things that I see."

Mejan vuoden 2000 Realitales albumi kuuluu suosikkeihini joten ostin sitä seuranneen Mellow albumin ilman suurempaa ennakkotutustumista. Ensikuuntelua seurasi pieni järkytys, sillä Mellow osoittautui artistin eronjälkeiseksi terapialevyksi joka oli tyylillisesti jazzia ja bossa novaa. Ainakin albumin nimi oli kerrankin hyvin kuvaava sillä kokonaisuutena se on hyvin rauhallinen ja kypsä. Tässä tapauksessa 10 vuotta on tehnyt hyvää sillä sinä aikana levyn biiseihin on tullut hiljalleen tutustuttua ja vaikka Mellowista ei ikinä tulle suosikkilevyäni sillä on ansaittu paikka levyhyllyssäni. Joskus on tarvetta rauhalliselle himmailulle bossanovan tahdissa.

Dindi ei ole erityisen tarttuva tai näppä popsävellys sillä ainakin epäasiantuntevaan korvaani se kuulostaa hieman liian tyypilliseltä jazzahtavalta bossa novalta. Pohjimmiltaan kyseessä on iloinen rakkauslaulu vedettynä ikävän kauhoisan hunnun taakse. Dindi on bossa nova musiikin klassikko jota on versioitu ahkeraan. Dindi oli brasilialaisen bossanovalaulajattaren Sylvia Tellesin lempini joka menehtyi auto-onnettomuudessa vain 32-vuotiaana. Kyseessä on historialtaan traaginen kappale sillä Telles ehti levyttää lauluosuutensa (uutta versiota varten) juuri ennen onnettomuuttaan.

Mejan tulkinta on moitteeton ja ainakin omaan korvaani taustaorkesteri hoitaa hommansa niin kuin pitääkin. Mitään irtiottoja tai crossoverpyrkimyksiä tässä versiossa ei ole vaikka toki mukana on Mejan musiikissa usein mukana olevia amerikkalaisvaikutteisia sävyjä. Se mitä yritän sanoa on että tyylillisesti musiikki on liikahtanut Etelä-Amerikasta Pohjois-Amerikan suuntaan. Toki kielen muuttuminenkin vaikuttaa asiaan. Dindi keinuu kauniisti ja se on genreä jonka itse olen nimennyt lauantaiaamumusiikiksi. Mielestäni lauantaiaamuihin sopivat hieman haikeat ja rauhalliset kappaleet. Carpenters on esimerkki musiikista joka myös sopii mielestäni lauantaiaamuihin.

Dindi on musiikkia jota on vaikea arvottaa pisteillä. Toisaalta se ei ole musiikkia jonka ottaisin autiolla saarelle eikä se myöskään ala soimaan päässäni. Kuitenkin olen aina ollut haikeaniloisen musiikin ystävä eikä minulla ole ylitarjontaa bossa novasta levyhyllyssäni. Meja on artisti jonka vahvuus on juuri kappaleissa joissa on pieni alavire. Näin syksyn pimetessä on hyvä saada musiikillista aurinkoa joka ei kuitenkaan muistuta liikaa kesästä. Dindi voi olla juuri sitä musiikillista d-vitamiinia kapselimuodossa joka ei maistu niin hyvältä mutta tulee tarpeeseen aika ajoin.

Arvosana: 5,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti