lauantai 25. lokakuuta 2014

Dr. Alban - Sing Hallelujah!

Artisti: Dr. Alban
Kappale: Sing Hallelujah! (1992)
Albumi: The Very Best of 1990-1997
Mieleenjäävin lause: "Sing hallelujah!"

Dr. Alban on yksi monista 90-luvun dancemusiikkiartisteista jotka yhä kiertävät enimmäkseen ysärinostalgiahengessä ja miksikäs ei. 90-luvulla hurjimman nuoruutensa eläneet ovat nyt maksukykyisemmässä iässä ja valmiita muistelemaan "vanhoja hyviä aikoja". Toisaalta nostalgian takaa löytyy myös elämään jääneitä popklassikoita joita voisi olla vaikea jättää pois 100 suurinta 90-luvun hittiä -tyylisiltä kokoelmilta. Pidän lähes kaikesta mitä Denniz Pop tuotti 90-luvulla Cheiron hittistudiossaan ja hänen oppipoikansa Max Martin saa hitin aikaiseksi tasaisin väliajoin jopa nykyään.

Dr. Alban ei ole notkein tai karismaattisin räppäri mitä musiikkimailmasta löytyy mutta kieltämättä hänen kankea tyylinsä on omintakeinen. Nigerialaissyntyinen hammaslääkäri  joka on syntynyt 1957 oli jo reilusti oli 30-vuotias saadessaan ensihittinsä ja tämänkertainen Sing Hallelujah on hänen kansainvälisistä hiteistä se toiseksi suurin It's My Lifen jälkeen. Kappale oli Top 10 hitti lähes jokaisessa Euroopan maassa vaikka ykkössijat jäivätkin sillä kertaa väliin. Menestystä ei ole vaikea ymmärtää. Sing Hallelujahin sävelsivät ja sanoittivat Denniz Pop ja Dr Alban yhdessä Douglas Carrin toimiessa apulaistuottajana.

Mukavasti potkivan alkuintron jälkeen esitellään amerikkalaistyylinen nelihenkinen kuoro joka kantaa biisiä lähes yhtä paljon kuin Dr. Alban itse. Olisi mielenkiintoista kuulla versio joka olisi muuten samanlainen albumiversion kanssa mutta siitä oli jätetty pois gospelhenkinen kuoro. Väitän että tarttuvuus ja tehokkuus laskisi selvästi. Ainoa pieni tyylivirhe on rauhallinen väliosa jota tällä kertaa ei tarvittaisi. Hyvää menoa ei tarvitse katkaista mutta toisaalta paluunostatus antaa paljon anteeksi. Kuitenkin löytyy se pieni ero hyvän ja loistavan välillä tässä tapaukssa hyvän riman ylittyy mutta loistavan ei. Se mitä jää puuttumaan ei ole oleellista, sillä tällaisenaankin Sing Hallelujah keinuttaa sisäistä ysäriteiniäni mukiinmenevästi.

Sing Hallelujah on jälleen kerran yksi osoitus parhaiden ruotsalaistuottajien kyvystä ottaa vaikutteita muualta maailmista ja tuottaa niistä jotakin mikä kuulostaa erehtymättömän tarttuvasti kansainväliseltä ruotsipopilta. Mutta mistä me saisimme edes yhden tällaisen huipputuottajan meille Suomeen?  

Arvosana: 6,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti