lauantai 18. lokakuuta 2014

Carly Simon - You're So Vain

Artisti: Carly Simon
Kappale: You're So Vain (1972)
Albumi: 100 Hits of the 70's
Mieleenjäävin lause: "I had some dreams they were clouds in my coffee."

En ole koskaan pitänyt itseäni musikaalisena tai musiikillisesti lahjakkaana ihmisenä. En päässyt edistyneempien musiikkiryhmään kolmannella luokalla vaikka elämäni ainoan kerran lunttasin vastauksia vieressäni istuneelta. Peruskoulun musiikkitunnit veivät kiinnostuksen musiikkia kohtaan joka heräsi uudestaan vasta 15-vuotiaana. Kenenkään opettajan ei pitäisi koskaan sanoa oppilaalleen ettei hänestä koskaan voi tulla mitään jossakin niin kuin minulle tehtiin lauluääneni suhteen kolmannella luokalla.

Nykyisen työni jota teen nuorten parissa sai minut innostumaan hankkimaan bassokitaran jota olen nyt Rocksmith -ohjelman avulla treenannut noin 16 tuntia. Pelkäsin etukäteen että instrumentin oppiminen voisi pilata musiikin kuuntelun hieman samalla tavalla kuin radiotyön tekeminen teki radion kuuntelusta erilaista. Aika näyttää miten käy sillä mitä tulee basson soittamisessa olen vielä vihreääkin vihreämpi vaikka huomaan toki korvieni tarkentuneen kuuntelemaan biisien bassolinjoja.

Tämänkertainen random playn valinta sisältääkin sopivasti varsin tunnetun bassointron jonka soittaa Klaus Voormann. Mutta Carly Simonin vuoden 1972 suurhitti You're So Vain lienee kaikkein tunnetuin arvoituksellisuudestaan sen suhteen kenestä Carly Simon on laulun kirjoittanut. You're So Vain on kappale johon muutenkin sisältyy keskivertoa enemmän triviaa sillä pelkkä wikipedia-artikkelikin on keskivertoa mielenkintoisempaa luettavaa. Tunnustan etten ole ikinä kappaletta kuunnellessani tullut huomanneeksi että Mick Jagger laulaa siinä taustoja. Muistan varmuudella kuulleeni kappaleen ensi kertaa siskoni omistamalta Blue Moon 3 -kokoelmalta 90-luvun puolivälissä.

You're So Vain on jälleen yksi niistä kappaleista joita on vaikea muuttaa arvosanaksi. Sävellyksenä ja toteutuksena siinä on paljon hyvää mutta se ei ole minulle niitä 70-luvun kappaleita jotka tekevät minulle tuon omasta mielestäni pop-historian parhaan vuosikymmenen. Sanoitus on näppärä olematta liian kitkerä, katkera tai surullinen. (Vaikka se toki onkin niitä kaikkia) Pieni ilkikurisuus sopii sen sijaan mainiosti. Nobody Does It Better on mielestäni paras Carly Simonin esittämä kappale mutta You're So Vain ei jää siitä liian kauas. You're So Vain on eritoten vahva sanoitukseltaan vaikka se toki onkin kauttaaltaan hyvää työtä. Se on myös esittäjänsä tavaramerkkikappale jota on lähes mahdoton kuvitella kenenkään muun versioivan lähellekään yhtä hyvin.

Arvosana: 6,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti