lauantai 29. maaliskuuta 2014

PMMP - Ikuinen leikki

Artisti: PMMP
Kappale: Ikuinen leikki  (2003)
Albumi: Kuulkaas enot!
Mieleenjäävin lause: "Koskettaa, hajottaa, rajoittaa, voittaa."

PMMP:n vuoden 2003 debyyttialbumi Kuulkaas enot! on mielestäni hieman aliarvostettu. Toki se on eräänlainen prototyyppi tulevasta mutta minusta on aina parempi jos bändi ei julkaise ensimmäisenä albumina heti parastamaan. On mukavampaa yllättyä eteenpäin menosta kuin pettyä kerta toisensa jälkeen huippualbumia seuranneisiin sukelluksiin. Enkä ole ikinä kuulunut "ensimmäinen demo oli paras" -ihmisiin. Yleensä jos alan pitämään jostakin teen sen loppuun asti paitsi niissä tapauksissa joissa tapahtuu totaalinen linjan- tai tasonmuutos.

Kuulkaas enot! albumin päätösbiisi Ikuinen leikki voisi hyvin olla hieman bändimäisemmällä sovituksella toiselle albumille Kovemmat kädet istuva biisi. PMMP:n kaikki ainekset löytyvät ja biisi on tietysti Jori Sjöroosin sävellys sekä Paulan ja Miran sanoitus. Rakkaus joka on menetetty tai jota ei koskaan tule saamaan tekee kipeää ja on linkitetty lapsuuteen on Ikuisen leikin teema. Aihe ei ole PMMP:lle epätyypillinen tosin ei se ole tyypillinen musiikissa muutenkaan. Keijuja ja menetyksen tuskaa, itsepetosta joka ei onnistu. Elektroninen, hieman Gary Numanin Are Friends Electricistä sävyjä mieleen tuova alkuintro antaa lupausta paremmasta mutta se lupaus jää osittain lunastamatta. Ehkä hieman iskevämpi kokonaisuus fiilistelyn sijasta olisi voinut toimia paremmin.

Mutta ei Ikuinen leikki hutikuti ole. Se on hieman keskeltä raa'aksi jäänyt kananmuna sellaiselle joka haluaa munansa täysin kypsänä. Kelpaa aamiaiseksi muttei pääruoaksi. Vaikka teemat on saatu sanoitukseen kirjoitettua, ne eivät hyppää kuulijan korvan sisälle yhtä hyvin kuin PMMP parhaimillaan sen teki. Olen varma että levyn tai pari kypsempi trio Sjöroos-Vesala-Luoti olisi jalostanut tästä paremman lopputuloksen. Mutta se ei estä nauttimasta tästä sellaisena kuin se on. Todistus siitä että myöhemmin pystyttiin parempaan eikä alussakaan oltu toivottomia, vain epätasaisempia.

Arvosana: 5,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti