lauantai 1. maaliskuuta 2014

Army of Lovers - The Ballad of Marie Curie

Artisti: Army of Lovers
Kappale: The Ballad of Marie Curie (1993)
Albumi: The Gods of Earth and Heaven
Mieleenjäävin lause: "From laboratory of Eden to the monarchy of Sweden, the laureate Marie Curie, Marie Curie."

Army of Loversin The Gods of Earth and Heaven on niitä albumeita joiden ostopaikan muistan. Ensimmäisen kerran ostin sen divarista Oulusta 96-97 vaikka kannet olivat kärsineet. Myöhemmin löysin parempilaatuisen käytetyn kirpputorilta mikä onkin korvannut huonomman version levyhyllyssäni. Kyseessä on mielestäni Army of Loversin kirjavista albumeista se tasalaatuisin ja paras vaikka Glory, Glamour and Gold onkin lähes yhtä hyvä. The Gods of Earth and Heaven ei ollut maailmanlaajuisesti yhtä suuri menestys kuin edeltänyt Massive Luxury Overdose mutta varsinkin Venäjällä se oli suuri hittialbumi ollen toinen kahdesta ulkomaalaisista albumeista jotka ovat myyneet siellä timanttilevyyn oikeuttavan määrän. (Se toinen on Kylien Fever)

Alexander Bard osaa sivistyneenä miehenä ripotella kappaleisiinsa korkeakulttuuria mutta toki vain mausteeksi. Marie Curie, tuo maailman ehkä merkittävän naistiedemies ja ainoa Nobelin voittaja kahdessa eri tieteenlajissa ei siis ole niin erikoinen aihevalinta kuin voisi luulla. Tällä kertaa dancepoljento pidetään rauhallisena ja pääpaino onkin enemmän puhelaulumaisessa kerronnassa joissa on päiväkirjamaisia katkelmia Marie Curien elämästä. Noita katkelmia olisi suonut olevan ainakin yhden säkeistön verran enemmän mutta koska kertosäekin on kelpo niin menkööt tällä kertaa. Pidän pienistä sinfoniaorkesteripätkistä joita olisi voinut käyttää laajemminkin.

The Ballad of Marie Curie on hyväntuulinen muttei tavanomainen kunnianosoitus historian merkkihenkilölle. Toisaalta jos itse päätyisin jonkin ihmeen kautta laulun aiheeksi niin toivoisinkin enemmän tämänkaltaista käsittelyä kuin jäykkää ylistystä. Campia ja kitchiä ruotsalaisessa popkattilassa keitettynä, jos Army of Lovers on sinun juttusi niin tykkäät tästäkin jos et niin ehkä tämä käy mielenkiintoisesta kuriositeetista. Jos kokoaisin Spotify soittolistan lauluista historian henkilöistä niin ainakin itselleni tämä olisi ensimmäinen biisi joka tulisi mieleeni.

Arvosana: 7,0/10


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti