lauantai 26. tammikuuta 2013

ABBA - Money, Money, Money (live)


Artisti: ABBA
Kappale: Money, Money, Money (live) (1986)
Albumi: ABBA Live
Mieleenjäävin lause: "I wouldn't have to work at all, I'd fool around and have a ball."

Jos voisin vaikuttaa enemmän kuin ostamieni levyjen sisällön verran tämän blogin sisältöön, olisin jatkanut Abbalta ja Bee Geesillä alkanutta tammikuuta jollakin c-kirjaimella alkavalla. Kyseeseen olisi voinut tulla vaikka Carpenters, Commodores tai Clout. Mutta koska random play on tämän blogin kuningas, palaamme a-kirjaimeen ja Abbaan. Abba Live on albumi jota ei koskaan olisi pitänyt julkaista, ainakaan Bennyn ja Björnin mielestä. Mutta koska Abban suosio oli levyn julkaisuvuonna 1986 varmasti kaikkein alhaisimmillaan ja bändin jäsenten mielenkiinto muissa kuvioissa, pääsi levy-yhtiö livauttamaan markkinoille pilatun livelevyn.

Mitä vikaa livelevyssä voi olla? Abbahan oli energinen livebändi vaikkei Agnetha maailmankiertämisestä pitänytkään. Abba liven pilaavat 80-luvun päälleäänitetyt syntikkarummut jotka eivät istu ollenkaan 70-luvun livetunnelmiin. Lisäksi kappaleita on muutenkin muokkailtu kehnosti eikä levylle päätynyt yksikään Abban vain livenä esittämistä biiseistä joita ei ole ikinä studioversiona julkaistu. Ei siis ihme että vuoden 1999 cd-painoksen jälkeen uusia painoksia Abba livestä ei ole tehty. Eikä varmasti tehdäkään, ainakaan niin kauan kun bändin jäsenet ovat elossa.

Money, Money, Money on alunperin hauska ja leikkisä musikaalimainen biisi vuoden 1976 Arrival albumilta. Liveversio on vuoden 1977 Australian kiertueelta ja pilattu päälleäänittetyillä kasarirummuilla. Ero on selvä kun vertaa vaikkapa Abba the Moviessa olleeseen versioon. Kun kuuntelee livestä sitä osaa mihin ei olla kajottu, niin ihan kelpo esityshän tämä on. Vaikka Abba käyttikin levyillään kaikkia mahdollisia oman aikansa studiokikkoja (nauhanopeuden muutokset yms.) saadakseen levyille haluamansa soundin, niin se ei silti tehnyt biiseistä mahdottomia esittää tarpeeksi samanlaisena livenä. Frida ja Agnetha lauloivat hyvin yhteen livenäkin, siitä piti huolen terve kilpailumentaliteetti ja studiossa vietetyt pitkät yhteiset tunnit.

En vastusta livelevyille tehtyjä pieniä ehostuksia ja päällekkäisäänityksiä kunhan elävän esityksen tunnelmaa ei kadoteta. Ja juuri se on saatu hukkumaan tässä tapauksessa. Tämä on sääli, sillä mielelläni omistaisin muutaman bootlegin sijasta ihan kunnollisen ja virallisen Abban livealbumin. Money, Money, Money on hieno biisi, ja alkuperäinen live-esitys on varmasti ollut hyvä, mutta se mitä Abba Livelle on päätynyt ei ole kuuntelemisen arvoista. Jos haluaa kuunnella Abban livetaltioinnin, niin Abba Liven sijasta kannattaa hankkia käsiinsä Abba in Concert dvd.  

Arvosana: 4,0/10


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti