lauantai 19. tammikuuta 2013

Bee Gees - Stop (Think Again)


Artisti: Bee Gees
Kappale: Stop (Think Again) (1979)
Albumi: Spirits Having Flown
Mieleenjäävin lause: "You gotta stop, think again, before you give it to him."

Ennen kuin Bee Gees kasvoi 70-luvun lopussa niin isoksi että ainoa mahdollinen suunta oli alaspäin, he julkaisivat vuonna 1979 Spirits Having Flown -nimisen albumin joka on myynyt hulppeat 35 miljoonaa kappaletta. Albumia työstettiin pitkään ja hartaasti, sillä Saturday Night Fever soundtrack oli pistänyt odotukset ja riman korkealle. Albumi on koko Bee Geesin tuottanosta ehkä eniten veljessarjan vanhimman eli Barry Gibbin käsialaa. Robin Gibb sai laulaa ykkösroolissa vain yhdessä albumin kappaleista. Mauricen työntekoa hidasti paheneva alkoholismi ja kipeä selkä. Spirits Having Flown ei mielestäni ole omistamistani Bee Gees albumeista paras, muttei toki huonoinkaan. A-puolen viisi biisiä ovat hyviä mutta B-puolella taso notkahtaa. Omistamisen arvoinen albumi silti jos haluaa Bee Geesiä kerätä kokoelmaa laajemmin.

Stop (Think Again) lähestyy mitaltaan lähes seitsemää minuuttia ja on temmoltaan hyvin rauhallinen. Rakkaus on epätoivoista, repivää ja raastavaa eikä miehen voisi paljon epätoivoisemmin kuvitella naisen perään kipuilevan. Barry pistää laulutulkinnassaan peliin kaikkensa ja välillä ollaan niillä rajoilla voisiko vähemmän olla enemmän. Jokaiselle Bee Geesin tunteville on sanomattakin selvää että lauluharmoniat ovat kohdillaan. En ole koskaan ollut niin sanotun "kutusaksofonin" ystävä mutta tämä soitin saa jopa oman soolonsa biisin lopussa. Ehkä olen vuosien varrella hieman tottunut tuohon Kenny G:n sietämättömäksi tehneeseen soittimeen, sillä Stopin viimeinen minuutti on sen vahvin kohta kun kappale alkaa hengittää vapaammin.

Jos Bee Gees pyrki Spirits Having Flownilla eroon discobändin maineestaan, niin ainakaan Stop (Think Again) ei sitä kasvattanut. Ehkä juuri tuo pyrkimys poispäin discon rytmeistä on se mikä tekee tästä biisistä liian aikuismaisen. Bee Gees on vuosikymmenesta riippumatta osannut tehdä paatoksesta kauniita poplauluja mutta aina hekään eivät osuneet maaliin. Stop on tyylikäs mutta kaikki hiominen on vienyt siitä terävyyden. Jokin nokkela rytminvaihdos väliin olisi voinut piristää tai ehkä Robinille olisi voitu antaa oma säe laulettavaksi. Menestyksellä on aina hintansa ja ehkä yhden kauden lopun alku on kuultavissa Stopin kauniissa mutta hivenen väsyneessä toteutuksessa.

Arvosana: 5,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti