lauantai 22. syyskuuta 2012

Tracey Ullman - Breakaway


Artisti: Tracey Ullman
Kappale: Breakaway (1983)
Albumi: 20th Century Hits For a New Millennium: 40 Hits 1980-1984
Mieleenjäävin lause: "Breakaway-breakway-breakaway."

Mietin hyvän coverin luonnetta edellisessä blogipäivityksessäni ja yksi mahdollinen piirre oli se että löydetään unohdettu tai muuten täysin menestyksettä jäänyt raita ja tehdään siitä hitti. Random play tarjosikin heti perään loistavan esimerkin kun kohdalle sattui englantilaislähtöisen koomikko Tracey Ullmanin kasarihitti Breakaway. Breakawayn levytti alunperin Irma Thomas vuonna 1964 singlen b-puoleksi, mutta tuolloin kappaletta ei ottanut tilastojen mukaan soittolistoilleen yksikään radio eikä se noussut ainoallekaan viralliselle myyntilistalle. Tällaisesta ajan virtaan hukkuneesta biisistä olikin Tracey Ullmanin varmasti herkullista lohkaista 19 vuotta myöhemmin UK listan nelossijalle yltänyt hitti. Ajoitus oli oikea sillä nostalgia kurottaa yleensä juuri edellisen vuosikymmenen yli ja 80-luvulla haikailtiin 60-luvun soundeihin.

Ikäiseni ja vanhemmat muistanevat meilläkin televisiossa pyörineen Tracey Ullman Shown jossa mm. Simpsonit tekivät ensiesiintymisensä. Vasta paljon myöhemmin sain tietää kyseisen komediennen omaavan myös laulajan uran. 80-luvulla en ollut vielä kiinnostunut musiikista ja Breakawayn ilmestymisvuonna 1983 olin vasta kuusivuotias. Breakaway kumartaa hyvinkin paljon 60-luvun tunnelmiin ja eron huomaa lähinnä puhtaammista soundeista. Breakawayn sanoitus ei liene kappaleen tärkeintä antia mutta se kertoo usein kerrotun tarinan jossa tyttö ei pääse pahasta pojasta eroon vaikka haluaisi. Kovin suurta surua tämä ei tunnu aiheuttavan sillä kappale on hyvin nopea ja kepeä eikä taatusti mollisuossa lahoava uppotukki.

Tracey Ullmanin hieman ohut nenä-ääni sopii hyvin tämänkaltaiseen kepeilyyn varsinkin kun tulkinnallisesti ei olla kovin tosissaan. Eikä tarvitsekaan sillä Breakawayta ei ole tehty sydänsuruissa rypemistä varten vaan tunnelmannostattajaksi. Biisi laukkaa hengästyttävää tahtia alusta loppuun ja tietää oikean mittansa kestäen vain hieman yli kaksi ja puoli minuuttia. Joskus on toimiva ratkaisu tehdä biisi joka on kuin yhtä kertosäettä alusta loppuun vaikka vaarana on se että biisistä tulee kuin purkka josta lähtee äkkiä maku. Breakaway on sopiva yhdistelmä nostalgiaa, hauskuutta ja hyvää meininkiä. Se ei ole klassikkojen klassikko mutta se saa minut hymyilemään puolen tunnin repeatilla kuuntelunkin jälkeen mikä on näin lyhyelle biisille hyvä saavutus.

Arvosana: 6,5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti