lauantai 8. syyskuuta 2012

PMMP - Maria Magdalena


Artisti: PMMP
Kappale: Maria Magdalena (2005)
Albumi: Kovemmat Kädet
Mieleenjäävin lause: "Vanno, rakkaani että et muuta haluaisikaan kuin likaiset käteni."

PMMP:n kehityskaari on kahden viimeisimmän albumin myötä mennyt sävyllisesti yhä synkimpiin ja tummempiin vesiin. Eron huomaa varsinkin kun hankin juuri kokoelman täydennykseksi bändin debyyttialbumin Kuulkaas enot! Hieman raakile mutta selvästi innostunutta energiaa täynnä oleva ensilevy sisältää jo merkit tulevasta kuten hyvän debyytin kuuluukin. Toivoisin kuitenkin ettei bändi unohda mukavasti aiempia levyjä rytmittäneitä rokkiralleja ja huumoripläyksiä tulevilta levyiltään. Minulla ei ole mitään "patteriin hirttäytymis" -teemoja vastaan kunhan niillä ei täytetä koko levyä.

PMMP:llä on useampi biisi joka jakaa nimen toisen tunnetun biisin kanssa olematta silti cover. Paula Vesalan sanoittama Maria Magdalena jakaa nimensä lukuisten biisien kanssa joita esittäneet esimerkiksi Mana Mana ja Sandra. Nimessä olevan Raamatun Uuden Testamentin henkilön nimi on muuten nykyisessä käännöksessä Magdalan Maria. Tässä voisikin olla jollekin biisinikkarille mahdollisuus olla ajassa kiinni ja tehdä uudempaa nimimuotoa käyttävä biisi.

Maria Magdalena on hieman alakuloissävytteinen biisi olematta kuitenkaan synkkä. Tarkasteltuani sanoitusta huomasin löytäneeni taas yhden väärinkuulemani sanoituksen. Lauseen joka oikeasti menee: "Puu kaltereihin asti ulottuu.." on tähän asti mielessäni mennyt: "Kuu kaltereihin asti ulottuu.." Kuu joka heijastaa valonsa vain kaltereihin asti muttei sisälle kuulosti mielestäni hienolta joten ikävää että kyseessä olikin vain puu. Maria Magdaleenan suurin vahvuus on heijaava itämainen "junnauslaulu" vaikka samalla se paljastaa heikkouden joka on hieman liian täyteenahdettu äänimaailma. 'Elementtien vähentäminen olisi voinut toimia muissakin kohdin kuin alussa. Tai sitten olisi pitänyt sisällyttää biisiin yksi väliosa jossa pistetään ranttaliksi. (Jokainen PMMP:tä kuunnellut tietäänee mitä tarkoitan.)

Sanoitus kuuluu niihin joista en saa kestävää otetta koska se on vain pieni hetki laulun henkilön elämää puristettuna vähän alle viiteen minuuttiin. Toki kaikkien biisien ei tarvitse kertoa kokonaista tarinaa alusta loppuun ja ratkaisemattomuus sopii omalla tavallaan näin maalailevaan tunnelmaan. Maria Magdalena kuuluu niihin lauluihin joita on vaikeahko arvosanoittaa. Mutta koska se ei kuulu siihen PMMP:n tuotannon parhaimmistoon joita poimin erikseen kuunneltavaksi ollen kuitenkin kelpo esitys on se haarukoitavissa.

Arvosana: 6,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti