perjantai 14. syyskuuta 2012

Boney M - Still I'm Sad


Artisti: Boney M
Kappale: Still I'm Sad (1977)
Albumi: Gold
Mieleenjäävin lause: "Still I'm sad."

Hyvin valitut lainabiisit voivat viedä bändin tai sooloartistin pitkälle tai ainakin auttaa alkuun. Toki olisi hyvästä että luovuutta riittäisi uusienkin tuotosten tekemiseen, mutta musiikkihistoria on täynnä sen verran nerokkaita covereita ettei lainabiisin käyttöä voi mitenkään tuomita. Aina ei kannata valita versioitavakseen sitä ilmeisintä historian suurhittiä, sillä todennäköistä on että alkuperäisversio on niin vahva että se varjostaa kaikkia muita myöhempiä tulkintoja. Niinpä onkin hyvä löytää joku suhteellisen tuntemattomaksi jäänyt pikkuhitti tai joku omansa aikansa päiväperhoksi jäänyt teos. Esimerkkinä voidaan mainita vaikkapa Annie Lennox No More I Love You's -coverillaan vuodelta 1995.

Boney M ei vierastanut lainabiisien käyttöä ja yksi esimerkki on tämänkertainen random playn valinta Still I'm Sad vuodelta 1977. Kappale on alunperin brittirockbändi The Yardbirdsin albumiraita ja kahden singlen b-puoli vuodelta 1965. En usko ikinä kuulleeni alkuperäistä eikä se tämän arvostelun kirjoittamisen kannalta ole oleellistakaan. Boney M sai suurimmat hittinsä discoaikakauden tanssittajillaan, mutta heidän albumeilleen mahtui toki rauhallisempaakin tavaraa. Still I'm Sadin Yksinkertainen sanoitus ei paljasta selvästi kaipuun syytä kuin hieman vihjaten mahdollisesta kaukaisesta rakkaasta. Boney M:n tunnistettavimman naisäänen Liz Mitchellin tulkinta pääsee tässä haikeassa biisissä oikeuksiinsa. Mitchell löytää juuri oikean tasapainon eikä hän kuulosta täysin surun murtamalta mutta tulkinnassa on silti oikea määrä kaihoa.

Mieskuoro (Frank Farian?) joka laulaa mmm- ja aaah-taustoja on toinen tärkeä osa Still I'm Sadin haikean tunnelman luonnissa. Tällä kertaa arpa osui oikeaan aikaan sillä tämänkaltainen tunnelma sopii hyvin juuri sateiseen syysiltaan. Kertosäkee heikkous tai sen puute täytyy omasta mielestäni laskea miinuspuoleksi. Vaikka toki on tunnustettava että juuri nimilause "Still I'm Sad" ja kappaleen aloittava "See the stars come joining down from the sky" ovat ne mieleenpainuvimmat kohdat. Meillä on siis kelpo laulutulkinta, hyvä alku ja keskinkertainen kertosäe joka kuitenkin jotenkin jää mieleen. Kokonaisuus on siis kuin ruoka joka ei kuulu lempiruokiin, ei ole inhokki mutta jonka nauttii mielellään ja siitä voi jäädä jopa hyvä maku suuhun hetkeksi aikaa.

Arvosana: 6,0/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti