lauantai 14. heinäkuuta 2012

Earth, Wind & Fire - September 99 (Phats & Small remix)


Artisti: Earth, Wind & Fire
Kappale: September 99 (Phats & Small remix) (1999)
Albumi: The Dutch Collection
Mieleenjäävin lause: "Ba de ya, say you remember."

Vaikken olekaan remixien suurin ystävä on niillä silti hyvätkin puolensa. Coverit ja remixit osoittavat kuitenkin aina siihen alkuperäiseen tai tunnetuimpaan versioon. Melkein voisi punastua pienoisesta häpeästä kun muistelen niitä lukemattomia biisejä jotka olen kuullut ensin jonakin vaihtoehtoisena versiona tietämättä ollenkaan että takana on joku kivenkova klassikko. Esimerkkinä voisin mainita vaikkapa Led Zeppelinin Whole Lotta Loven joka ensi kertaa kiinnitti huomioni 90-luvulla Goldbugin versiona. Boyzonen versio Bee Geesin Wordsista oli ensikosketukseni tuohon timanttiseen klassikkoon.

Brittiläinen dj-kaksikko Phats & Small nauttivat lyhyestä suosiopiikistä vuosituhannen vaihteessa. Heidän vuoden 1999 hittinsa Turn Around sai kohtalaista soittoaikaa meilläkin. Hittisingle antoi heille mahdollisuuden remiksata Earth, Wind and Fire klassikko Septemberin samana vuonna nimellä September 99. September 99 pärjäsi mukavasti (UK singelistan 25.) ja muistan videon pyörineen säännöllisesti MTV Nordicilla. Kyseessä onkin kuin alkuperäinen miksattuna Turn Aroundin kaavalla. Phats & Smallin househtava dance istuukin tyylillisesti hyvin Septemberiin eikä alkuperäisen hyvää meininkiä ole menty pilaamaan liiaksi.

Vaikka alkuperäiset ovatkin 99-prosenttisesti lyömättömiä niin September 99 kuuluu silti niihin hyvin onnistuneisiin remiksauksiin. Lähes kaikki originaalin hyvät puolet on onnistuttu säilyttämään, ainoastaan EWF:n orgaaninen groove on jäänyt sinne 70-luvun diskoteekkeihin. September 99 tanssitti varmasti kansaa vuonna 1999, mutta tällaisilla versioilla on tapana jäädä vain oman lyhyen hetkensä hiteiksi. Vuonna 2012 September tuotaisiin uuden sukupolven tietoisuuteen esimerkiksi dubsteppinä. Kun syyskuu tulee niin tapanani on joka vuosi soittaa se alkuperäinen versio ei tätä ihan kelpoa remiksausta joka käy lähinnä vaihtelusta.

Arvosana: 6,0/10


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti