lauantai 26. toukokuuta 2012

Sweet - Action


Artisti: Sweet
Kappale: Action (1975)
Albumi: Blockbuster! The Best of the Sweet
Mieleenjäävin lause: "Oh, I was suicidal 'cause you was my idol."

70-luvun glamrockista puhuttaessa valintani on Sweet. Slade hieman liian räkäistä, Gary Glitter ei herätä suurempaa mielenkiintoa, Alvin Stardustilla on hetkensä ja Bowie on ehtinyt tehdä niin monenlaista ettei häntä voi pelkästään glamrokkariksi lokeroida. Kotimaisista nyt puhumattakaan. Sweetin tuotannon helmet täyttävät mukavasti yhden kokoelman enkä usko että hankkisin heidän musiikkiaan lisää hyllyyn ellei Desolation Boulevard albumi satu osumaan sopuhintaan kohdalle. Yksittäisistä kappaleista kaipaan lähinnä mainiota Love is Like Oxygenia jota ei jostakin syystä kokoelmalta löydy vaikka kyseessä onkin Sweetin viimeiseksi jäänyt hitti.

Action on koko Sweetin jäsenistön yhteistä käsialaa ja hyvä menestys eritoten Manner-Euroopan listoilla antoi odottaa hyvää yhtyeen itsenäistymiselle ja kovemman rokin linjalle. Mutta nopeasti muuttuvat trendit ja kuluttava rockelämä söivät bändin kipinän 70-luvun loppuun mennessä. Actionin aikaan Sweet oli vielä hyvässä iskussa eikä biisiä vaivaa myöskään aiemman tuotannon ajoittainen liika sokerointi tai kikkailu. Jokainen bändin jäsen saa tilaisuuden loistaa oman instrumenttinsa kanssa mutta onneksi mitään irrallisia tilutteluja tämä timmi rockrypistys ei sisällä.

Action on kuin tehty käytettäväksi erilaisissa nostatus-, fiilistely- ja hypetystarkoituksissa. Toisaalta se ei mielestäni ole Sweetin hiteistä se kaikkein tarttuvin. Se ei kovinkaan usein ala soimaan päässäni mutta olen itsekin tehnyt youtubeen koostevideon jossa se on musiikkina. Käyttötarkoitus ja tulkinta menevät jälleen aika paljon alkuperäisen merkityksen ohi sillä Actionissa bändi purki turhautumistaan levy-yhtiön sanelupolitiikkaan ja erimielisyyksiin musiikillisen linjan suhteen. Minkäs teet kun biisi on sen verran menevä ja tulkinta aina jokaisen omassa päässä. Terve uho ja hyvä meininki ovat rokin peruspilarit ja Sweet nojasi niihin häpeilemättömästi ja taiten tälläkin kertaa

Arvosana: 7,0/10


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti