sunnuntai 6. toukokuuta 2012

Steve Harley & Cockney Rebel - Make Me Smile


Artisti: Steve Harley & Cockney Rebel
Kappale: Make Me Smile (Come Up and See Me) (1975)
Albumi: The Super Sounds of the 70's
Mieleenjäävin lause: "For only metal - what a bore!"

Toisen iskusävelmän vuodelta 1975 peräkkäin tässä blogissa tarjoaa Steve Harley & Cockney Rebel kappaleella Make Me Smile (Come Up and See Me). Siinä missä Dee Clarkin Ride a Wild Horse oli pikkuhitti, Make Me Smile ylsi singlenä miljoonamyyntiin. Kun kuuntelin biisin pari kertaa ennen kirjoittamista minusta tuntui että olin kuullut biisin jossakin ensi kertaa 90-luvulla. Mikä paljastui todeksi sillä Make Me Smile on soinut mm. monissa mainoksissa sekä esimerkiksi elokuvissa Full Monty ja Velvet Goldmine. Ikävä kyllä halpiskokoelmallani on jälleen kerran vain liveversio biisistä vaikkei asiasta boksin takakannessa tai cd:n lehtisessä mitään asiasta mainitakaan. Verrattuna albumiversioon minulta löytyvä liveversio on lyhyempi ja karumpi muttei silti ollenkaan hassumpi.

Jos biisin syntymisen takana on joku tarina, se lisää ainakin minulle biisin arvoa. Make Me Smilen innoittajana on ollut Cockney Rebel bändin hajoaminen ja päätyminen tosiassa lähinnä Steve Harleyn sooloprojektiksi. Make Me Smile onkin kevyttä kuittailua entisille bändikavereille. Epäsuoran kuittailun taidon taitajaksi Steve Harleyn totesinkin jo Mr. Soft -biisin arvostelussa. Hänen hauska tapansa ääntää ja painottaa sanoja toimii hyvin juuri tällaisessa piilomyrkytetyssä makupalassa.

Make Me Smile käyttää onnistuneesti taukoja sekä pa-pa-pa, la-la-la-o-lalala taustalua. Varsinkin tauot ovat popissa ja rockissa varsin vähän käytetty tehokeino. On hämäävää kuinka pelkällä pinnallisella kuuntelulla tuntuu kuin kyseessä olisi ilomielinen hyvänmielen biisi johtuen siitä että ne kitkerät ainekset on piilotettu makean kuorrutteen alle. Ei ole väärää tapaa tehdä katkeria vihailubiisejä, ratkaisevaa on vain onko kappale itsessään tehty hyvin vai huonosti. Make Me Smile voidaan mielestäni laskea onnistuneeksi, sillä itse ainakin purkaisin katkeruuttani mieluummin sitä kuunnellen kuin vaikkapa L7:n Shitlistin.

Arvosana: 7,0/10
Minulta löytyvä liveversio:


Albumiversio:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti