lauantai 26. marraskuuta 2011

Lady Gaga - Paper Gangsta


Artisti: Lady Gaga
Kappale: Paper Gangsta (2008)
Albumi: Fame Monster
Mieleenjäävin lause: "Don't want no paper gangsta."

En voi sanoa olevani sormi popmaailman pulssilla mitä levynostotahtiini tulee. Suurin osa ostamistani levyistä ovat midpriceja tai alekorin pohjia. Lady Gagan alku-ura meni minulta muutenkin ohi, muistan kuulleeni Just Dancen radiosta ja se oli yksi hetken hitti muiden joukossa. Poker Facekin upposi hitaasti ja kuvittelin Lady Gagan ulkoisesti aivan eri näköiseksi kuin sitten kävi ilmi. -Jos nyt Lady Gagan tapauksessa voi edes olla yhtä oikeaa mielikuvaa. Lady etuliitteen vuoksi mielsin Lady Gagan saman näköiseksi kuin toisen ladyn eli Lady Sovereignin. Vasta kun kuulin että Lady Gagalla on apunaan ruotsalainen tuottaja RedOne höristin korviani tarkemmin hänen musiikilleen. Liekö ollut placebovaikutusta vai länsinaapurimme poptaitoa että sen jälkeen Lady Gagan singlet alkoivat upota paremmin minulle?

Paper Gangstan sanoitus käsittelee ongelmia levy-yhtiön kanssa ja sitä kuinka nimensä paperiin laittamalla myy itsensä ja artistin oikeutensa levy-yhtiön paperigangstereille. Toinen rinnakkaismerkitys on vaikeus löytää rinnalleen parempaa puoliskoa joka olisi samanarvoinen eikä julkisuuden tai rahan perässä. Jokaisen elämässä on omat vaikeutensa mutta toiset osaavat kanavoida ne miljoonia myyväksi musiikiksi tai pullottaa kyyneleet ja myydä ne Baden-badeniin. Siinä olisikin hyvä taito opittavaksi.

Paper Gangsta starttaa mukavalla hakkaavalla pianomelodialla jota sopivan säästeliäästi toistellaan myöhemminkin. Bassosoundi on hyvin muhkea tuoden mieleen vertauksen täytetystä kalkkunasta joka pudotetaan katuun kerrostalon katolta. Onneksi autotunen käyttö jätetään tehosteeksi yhteen säkeeseen mutta sekin ehtii melkein jo aiheuttaa lieviä allergisia reaktioita. Kokonaisuutena Paper Gangsta kuulostaa hivenen liian rynkyttävältä ja hakkaavalta. Pientä vaihtelua jää kaipaamaan sillä koukku ei ole tällä kertaa yhtä terävä kuin tykeimmissä Gaga -hiteissä. Ymmärrän hyvin miksi tätä ei valittu singlebiisiksi vaikka toisaalta kyse on hyvästä albumintäytteestä. Paper Gangsta kävisikin esimerkiksi joidenkin suosimaan tapaan arvioida artistin hyvyyttä heidän rivi- / keskivertobiisinsä kautta.

Arvosana: 6,0/10


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti